România, printre ţările UE cu cel mai puternic avans al producţiei industriale în luna mai. Cîţu: Avem un început al revenirii în ”V”. Estimarea noastră rămâne de - 1,9%
Florin Cîțu
România se regăsește între țările din UE care au înregistrat cele mai creșteri ale producției industriale în luna mai. Comentând datele statistice, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că a început revenirea economică în ”V”.
Producţia industrială a revenit pe creştere în Uniunea Europeană şi zona euro în luna mai, după două luni consecutive de scăderi ca urmare a măsurilor de izolare impuse de pendemie, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Conform acestor date, producţia industrială a crescut cu 12,4% în zona euro şi cu 11,4% în Uniunea Europeană (UE 28), în luna mai 2020 comparativ cu luna aprilie 2020, iar în rândul statelor membre cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în Italia (42,1%), Franţa (20%), Slovacia (19,6%), Ungaria (15,6%) şi România (15,1%).
În schimb, în ritm anual, luna mai 2020 comparativ cu luna mai 2019, producţia industrială a scăzut cu 20,9% în zona euro şi cu 20,5% în UE. Cele mai importate scăderi au fost înregistrate în Slovacia (minus 33,5%), Ungaria (minus 27,6%) şi România (minus 27,4%).
Potrivit datelor INS publicate marţi, în luna mai 2020, producţia industrială a crescut, ca serie brută, faţă de luna precedentă, cu 22,2%, datorită rezultatelor consemnate în industria prelucrătoare (+31,8%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 15,1%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+20,6%).
La cinci luni, producţia industrială a consemnat, însă, un declin de peste 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în principal ca urmare a rezultatelor negative din industria prelucrătoare, industria extractivă, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele INS.
Cîţu: Avem un început al revenirii în ”V”
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că datele cu privire la indicele producţiei industriale şi cifra de afaceri în industrie, pentru luna mai, arată un început creşterii economice în România, "un început de V".
"A fost obiectivul acestei guvernări şi obiectivul meu personal acela de a avea o economie care să îşi revină cât mai rapid. Am spus, din primul moment, că măsurile pe care le luăm vor duce la o revenire a economiei din trimestrul III. Şi aş vrea să vă dau şi o veste bună astăzi. Institutul Naţional de Statistică arată clar pentru producţia industrială, luna mai, avem un început al revenirii, un început de V, atât pentru indicele producţiei industriale, cât şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri în industrie, creşteri faţă de luna aprilie", a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor a subliniat că revenirea economică este mai rapidă decât se aştepta.
"De ce este importantă luna mai? Vă spun că este mai rapid decât mă aşteptam. Ne aşteptam ca revenirea să înceapă din trimestrul III. Luna mai a fost o lună care a fost închisă, jumătate stare de urgenţă, după aceea a urmat stare de alertă. Treptat s-au eliberat restricţiile şi totuşi luna mai are o creştere importantă, cifra de afaceri cred că 27% faţă de luna aprilie şi în ceea ce priveşte indicele producţiei industriale cam 15%. Deci avem primele semne. Aceasta este pentru mine o veste foarte bună. Este clar că ceea ce am făcut până acum se vede", a mai spus Florin Cîţu.
Cîțu a reafirmat că estimarea oficială privind evoluţia economiei în 2020 rămâne de minus 1,9% până apar datele Comisiei Naţionale de Prognoză, menţionând că până acum au fost eliminate scenariile negative, precum o scădere economică de 8%.
"Nu mai merge nimeni pe minus 8% după ce ce am avut primul trimestru creştere economică de 2,7%. Este imposibil să mai ajungem la -8%. Nu mai este nicio estimare care merge pe -8%. Comisia Europeană, iarăşi un lucru important, a păstrat pentru România acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar modele macroeconomice lucrează cu inputuri diferite, dar în acelaşi timp, a înrăutăţit estimările pentru aproape toate ţările din UE. Vecinii noştri unguri au o scădere de minus 7% de exemplu şi a fost înrăutăţită. Nu mai vorbim de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Estimarea noastre oficială rămâne de minus 1,9% până apare Comisia Naţională de Prognoză. Tot ceea ce am făcut a fost să eliminăm acele scenarii negative", a afirmat Florin Cîţu.
Investiții de peste 16,1 mld. lei, la șase luni
Ministrul Finanţelor a subliniat că, în primele şase luni, investiţiile au fost de 16,1 miliarde de lei.
"Pentru primele şase luni - şi secretul se vede acum în cifre: în primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi care s-au dus în investiţii de 16,1 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă investită în economie, în ultimii zece ani de zile - şi am făcut acest efort în plină criză economică globală. Şi de ce am făcut acest efort? Pentru că am învăţat lecţia crizei din 2008-2009. În plină criză, aici trebuie să vii şi să susţii economia cu investiţii. Trebuie să investeşti, pe de o parte, şi acesta este rolul politicii fiscale: trebuie să ai cheltuieli productive în buget care să crească pentru că de acolo vei avea acel efect de valoare adăugată care va duce la creştere economică pe viitor. Cred că formarea brută de capital, acolo investiţiile vor avea o contribuţie importantă şi aţi văzut că în primul trimestru a doua revizuire a datelor pe care a dat-o INS-ul arată o creştere a importantei investiţiilor la creşterea economică de la 0,9% la 2% din PIB. Este clar că de acolo vine acest impuls şi vom continua în această direcţie", a mai spus Florin Cîţu.
Acesta a subliniat că şi consumul are un rol important în ceea ce priveşte revenirea economică.
"Consumul rămâne important. Două măsuri pe care le-am luat: cea cu şomaj tehnic, prin care banii au fost imediat trimişi către persoane - şi acolo deja am ajuns la 4 miliarde şi ceva de lei plătiţi. Şomajul tehnic şi faptul că am avut acel program de amânare a ratelor pentru 9 luni de zile a ajutat şi ajută pe termen scurt consumul. Deci, cele două componente: investiţiile care se vor vedea atât în producţia industrială, dar şi în alte componente în economie, plus consumul vor fi cele care vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii economice în 2021", a mai spus Florin Cîţu.
Acesta a subliniat că economia României îşi va reveni rapid în 2021.
"Toate scenariile arătau o scădere de -6%, -9%. Asta nu este foarte important. În acelaşi timp, toţi analiştii arătau o revenire rapidă în 2021 - şi asta este foarte important. Aici nu a existat niciun dubiu că economia îşi va reveni rapid în 2021. De aceea, rolul nostru a fost acela de a diminua această căderea în 2020 şi să avem revenirea cât mai rapidă - şi eu spun că aşa arată datele acum, o să ne revenim din trimestrul III al acelui an. Dar nu trebuie să negăm faptul că suntem în mijlocul celei mai mari crize pe care o traversează economia globală în ultima sută de ani", a adăugat Florin Cîţu.
Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă, de 6%, un nivel similar cu cel previzionat în luna mai. Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.
Pe acelasi subiect: