Romania se situeaza in fata unor tari precum Ungaria (locul 48), Slovenia (49), Grecia (50) si Bulgaria (55), dar este devansata de Slovacia (locul 46), Rusia (45), Turcia (40) si Polonia (33).

Cea mai competitiva economie din lume este SUA, devansand Hong Kong, Singapore, Elvetia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Danemarca Suedia si Germania. Punctajul obtinut de Romania a fost de 57,133% din competitivitatea SUA, considerata nivelul de referinta, se arata in raport.

Autorii studiului subliniaza faptul ca noua din primele 10 cele mai bine clasate tari in topul celor mai competitive economii sunt incluse si in top 10 dupa factorul eficienta afacerilor. 'Pur si simplu eficienta afacerilor necesita o productivitate mai mare iar competitivitatea unei tari este puternic legata de capacitatea companiilor de a ramane profitabile in timp. Cresterea productivitatii ramane o provocare fundamentala pentru toate tarile', a declarat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, incepand cu 1989, si analizeaza competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. in studiul din 2015 sunt cuprinse 61 de tari. Indicatorii sunt grupati in patru categorii, respectiv performante economice, eficienta guvernului, eficienta afacerilor si infrastructura.