Companiile din Europa cer o reforma legislativa in UE care sa le permita sa ramana competitive in fata Statelor Unite si Chinei. “Oamenii s-au saturat de o CE influentata de Germania”
Sergio Marchionne, directorul general al Fiat-Chrysler
Ford si Fiat-Chrysler, doi dintre cei mai mari producatori auto din Europa, au facut apel, separat, pentru reformarea radicala a politicii Uniunii Europene fata de companii, inainte ca statele membre sa negocieze posturile din Comisia Europeana pentru urmatorii cinci ani, relateaza Financial Times.
Reformarea Comisiei Europene a devenit o arma politica in ultimele luni, in cadrul disputelor legate de numirea lui Jean-Claude Juncker in functia de presedinte al Executivului UE, state ostile federalizarii, precum Marea Britanie, cerand un rol mai mare in luarea deciziilor UE.
Sergio Marchionne, directorul general al Fiat-Chrysler, a avertizat ca o continuare a politicilor actuale sub conducerea lui Juncker va amplifica nemultumirile la nivelul continentului, legate de felul in care este condusa Comisia Europeana.
"Cred ca la nivelul Europei exista o opozitie tot mai mare, pe diferite fronturi, fata de mentinerea structurii CE influentate de Germania. Juncker reprezinta continuarea starii de fapt de la Bruxelles. Nu vor avea loc schimbari drastice la Bruxelles, iar oamenii s-au saturat", a afirmat recent Marchionne.
Comentariile sale reflecta ingrijorarea sporita a oamenilor de afaceri ca UE isi pierde competitivitatea la nivel mondial, din cauza preturilor mai mici ale energiei din SUA, a dezvoltarii unor noi companii in China si a altor piete cu crestere rapida.
Directorul general al operatiunilor europene ale Ford, Stephen Odell, a cerut la randul sau "o noua directie, autentica, a Europei", intr-o scrisoare deschisa adresata lui Juncker si liderilor statelor UE.
Scrisoarea, adresata decidentilor politici din UE si noii Comisii Europene, cere o regandire a modului in care sunt concepute acordurile comerciale si reglementarile, pentru ca industria europeana sa poata prospera.
"Trebuie sa existe o noua abordare a legiferarii, care sa adopte cu adevarat principiile unei legiferari inteligente. Aceasta noua abordare trebuie sa fie coordonata de la varf, de catre noua conducere a Comisiei Europene si de catre Parlamentul UE si sustinuta de toate statele membre", a scris Odell.
Temerile referitoare la competitivitatea UE influenteaza negocierile transatlantice privind un acord de liberalizare a comertului, al carui obiectiv este consolidarea legaturilor economice intre SUA si Europa si crearea unei platforme mai largi cu ajutorul careia oamenii de afaceri sa concureze mai eficient companiile de pe pietele emergente.
Negocierile au si rolul de reducere a barierelor comerciale si a costurilor asociate afacerilor transatlantice. In cadrul negocierilor, grupurile de afaceri din SUA si Europa au exercitat presiuni pentru modificarea manierei in care sunt concepute reglementarile UE, pentru cresterea transparentei si a posibilitatii implicarii companiilor in aceste procese.
Pe acelasi subiect: