Romania a promis si s-a razgandit. Apoi a promis din nou ca vom cumpara F16. Numai ca nu avem bani.

"Este o negociere foarte complicata pentru ca la un moment dat va fi nevoie de anumite aranjamente de ordin financiar. Sincer, cred ca nici unul dintre cele doua guverne nu este foarte dispus la ora actuala sa intre, sa se ocupe de un asemenea aranjament financiar", este de parere ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Asa ca ambasadorul Statelor Unite ne propune sa ne infratim cu bulgarii si sa avem aviatie militara comuna. Cele doua tari ar imparti costurile pentru intretinere, antrenarea pilotilor si cumpararea aeronavelor si a simulatoarelor de zbor.

Ideea este sustinuta si de ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov care a propus unirea fortelor navale si aeriene romano-bulgare.

Ministerul Apararii nu a vrut sa comenteze. Pana cand vom avea un raspuns, mai sunt doi ani si Mig 21 Lancer, aparatul de lupta al aviatiei romanesti, va fi tras pe dreapta. Pare mult, insa militarii au intrat in criza de timp.

Ca sa schimbi flotila unei armate, trebuie sa pregatesti piloti, tehncieni, mecanici si echipe care sa invete sa foloseasta noile avioane. Iar asta dureaza luni sau ani si costa enorm. Asa ca ne indreptam in viteza spre statutul de tara NATO fara aviatie militara, situatie in care am putea fi paziti de vecini.