Gratie unei cresteri economice trimestriale de 1,4%, Romania este lider in UE, urmata de Polonia si Slovacia (ambele cu o crestere de 0,9%) si Spania, cu o crestere de 0,8%.

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,3%, dupa un avans de 0,4% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,4%, similara cu cea inregistrata in T2. 

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat un avans de 3,6%, a doua mare crestere din Uniune, dupa 4,3% cifra Cehiei.

Cresterea anuala a economiei zonei euro a urcat usor la 1,6%, de la 1,5% in T2, in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1,9%, acelasi cu cel inregistrat in T2.

Datele Eurostat sunt similare cu estimarile semnal publicate vineri de Institutul National Statistica, potrivit carora PIB al Romaniei a crescut in termeni reali cu 1,4% in T3 fata de precedentul, in timp ce fata de perioada similara a anului trecut avansul a fost de 3,6%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

In primele noua luni ale acestui an, economia romaneasca a crescut cu 3,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier. 

Comisia Europeana si-a imbunatatit recent estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 3,5%, fata de avansul de 2,8% pe care il preconiza in mai, conform previziunilor de toamna publicate de Executivul comunitar.

PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans de 4,1% in 2016 si 3,6% in 2017, datorita consolidarii consumului pe fondul relaxarii fiscale.