Linia de finanțare va fi folosită pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariţii a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncţionalităţilor pieţei manifestate pe fondul şocului indus de COVID-19.

Conform unui comunicat de presă al BNR, în cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine, în schimbul unor garanţii de înaltă calitate denominate în euro.

În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Scadenţa maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, în 27 mai, că România a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei COVID-19, iar fondurile aferente acestei tranzacţii au intrat în conturile Trezoreriei pe data de 26 mai.

Potrivit ministerului de resort, la această tranzacţie s-a realizat cea mai mare reducere a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 50 de puncte de bază.

Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste trei ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi două miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rata de dobândă de 3,624% pe an.