"Deficitul bugetar preliminar pe 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat surse oficiale. Stadiul indeplinirii conditionalitatilor fata de FMI, inaintea board-ului programat pentru sfarsitul acestei saptamani, a fost discutat, marti, la Guvern, de premierul Emil Boc cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reducă in 2011 la 4,4% din PIB. Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.

La finele anului precedent, numarul angajatilor în sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane persoane, conform intelegerilor cu FMI.

Ministrul Finanţelor a declarat că Guvernul şi-a îndeplinit pentru 2010 şi condiţia legată de stocul de arierate."Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca, la sfarsitul lunii noiembrie, 250 de milioane de euro. Guvernul si-a îndeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 de milioane de euro", a spus Ialomiţianu.

România are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 de milioane DST (circa 870 de milioane de euro).