Basescu: Riscam sa intram in derapaj daca nu se adopta legile - conditii pentru FMI!
Presedintele Traian Basescu a atras atentia, luni, ca exista "riscul de a rata si de a impinge tara intr-un derapaj", daca nu sunt adoptate legile ce reprezinta conditionalitati pentru acordarea urmatoarei transe de la FMI, al carui board se reuneste in 7 ianuarie 2011.
"Va multumesc ca ati dat curs invitatiei de a ne mai intalni o data inainte de incheierea anului. Sper ca solutia alternativa pe care am propus-o partidelor de stanga, partidelor din opozitie, sa gaseasca ecou si sa vina la ora 17.00, avand in vedere ca, datorita jocului politic, suntem sub riscul de a rata, de a impinge tara intr-un derapaj, in cazul in care nu reusim sa trecem legile care constituie conditionalitati pentru transa ce urmeaza sa o incasam in ianuarie", a declarat presedintele Basescu.
El a adaugat ca board-ul FMI se reuneste pe 7 ianuarie 2011.
"Neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o zona de credibilitate. Cred ca acesta trebuie sa fie primul comandament al acestor discutii: perspectiva anului 2011 in varianta succesului, dar si in posibilul esec de a de a indeplini conditionalitatile din acordul cu FMI si cu UE. Vreau sa stiti foarte clar: am semnale indiscutabile ca nimeni nu va tolera o intrare in zona gri a capacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele si de a merge pe drumul consolidarii fiscale pe care a pornit", a mai spus seful statului.
Basescu: CC a judecat o data Legea pensiilor,a declarat-o constitutionala,nu avem nicio problema aici
Premierul Emil Boc i-a spus, luni, sefului statului, la consultarile de la Cotroceni, ca spera ca Legea pensiilor sa treaca de CC pana la sfarsitul anului, presedintele mentionand ca deja Curtea a judecat o data legea, a declarat-o constitutionala si ca nu exista nicio problema la acest capitol.
Boc i-a spus presedintelui ca spera ca Legea pensiilor, care deja a trecut de Parlament, va trece si de Curtea Constitutionala inca din luna decembrie.
"Curtea Constitutionala a judecat o data Legea pensiilor, a declarat-o constitutionala, deci nu avem nicio problema aici", a punctat presedintele, premierul completand ca "a fost in iunie".
"In privinta calendarului legislativ, am avut dimineata sedinta coalitiei si cred ca suntem in linie dreapta, astfel incat, daca nu vor aparea obstacole majore din partea opozitiei, de boicotare sau de intarziere a activitatii parlamentare, pana la sfarsitul anului putem avea adoptate atat legile salarizarii, precum si legea bugetului si legea educatiei nationale, in vederea continuarii procedurii conform deciziei Curtii Constitutionale", i-a mai spus premierul Boc presedintelui.
Curtea Constitutionala ia in discutie in 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor adoptata de deputati dupa admiterea cererii presedintelui de reexaminare, principalul argument de neconstitutionalitate referindu-se la discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare.
Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata marti, de plenul Camerei Deputatilor. Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".
Singurul articol modificat, fata de varianta initiala adoptata, este cel referitor la varsta de pensionare.
In 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, care a respins sesizarile formulate atunci de PNL si PSD+PC.
Curtea Constitutionala a considerat ca dispozitiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei nu este contrara prevederilor Constitutiei, iar opozitia fata de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internationala.
Desi Legea pensiilor a fost declarata constitutionala, in 7 octombrie presedintele Traian Basescu anunta ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.
Basescu mentiona ca legea a venit la promulgare dupa ce a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalitatii, nu am nicio observatie asupra legii", preciza Traian Basescu.
Pe acelasi subiect: