Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, in T3. Consumul a avut cea mai mare pondere in PIB, insa exporturile au scazut
Este al doilea trimestru consecutiv in care Romania a avut cea mai crestere economica anuala din UE, insa ritmul de crestere anuala inregistrat de economia romaneasca a incetinit de la 5,8% in trimestrul al doilea pana la 4,6% in trimestrul al treilea.
Potrivit Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,7% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica anuala de 1,9%, in ambele cazuri fiind vorba de o crestere similara cu cea inregistrata in trimestrul al doilea.
De asemenea, in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an, PIB-ul Romaniei a inregistrat un avans de numai 0,6%, fata de un avans de 1,5% in trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.
Cresteri trimestriale mai mari decat Romania au inregistrat Croatia (1,7%), Slovenia (1,0%), Grecia si Portugalia (ambele cu o crestere de 0,8%), Slovacia, Cipru si Spania (toate cu un avans de 0,7%). In ceea ce priveste economia zonei euro, aceasta a inregistrat o crestere economica trimestriala de 0,3%, in timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,4%.
Ponderea exporturilor in PIB, in scadere
Cresterea economica din primele noua luni ale acestui an s-a bazat pe cheltuielile pentru consumul final al populatiei, al caror volum s-a majorat cu 8,9%, contribuind cu 5,6% la avansul PIB, in timp ce investitiile au urcat cu 1,3%, conform datelor provizorii publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul Intern Brut a crescut 4,4%, in trimestrul trei, iar in primele noua luni economia a urcat cu 4,9%.
"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 8,9% contribuind cu +5,6% la cresterea PIB, formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,3%, consecinta a cresterii cu 5,3% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecinta a cresterii cu 6,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (9,9%)", se arata in document.
Pe categorii de resurse, la cresterea PIB, in perioada ianuarie - septembrie 2016 fata de perioada similara din 2015, au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+1,9%), cu o pondere de 17,4% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 11,9%.
Alte ramuri sunt informatiile si comunicatiile care au crescut cu 0,8%, avand o pondere mai redusa la formarea PIB (6,3%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,7%), industria (+0,4%), cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 1,8%, activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6% si impozitele nete pe produs (0,4%), cu o pondere de 10,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 2,9%.
Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie - septembrie a depasit 532,921 miliarde de lei preturi curente (serie bruta), in crestere - in termeni reali - cu 4,9%. Cel estimat pentru trimestrul III 2016 a fost de 207,34 miliarde de lei (serie bruta), in crestere - in termeni reali - cu 4,4% fata de trimestrul III 2015. Fata de trimestrul II al acestui an, cresterea PIB a fost de 0,6%.