Isarescu: “Cresterea economica din Romania a creat locuri de munca in alte tari. Dezechilibrele apar usor, iar corectia acestora este dureroasa”
Mugur Isarescu
Romania inregistreaza crestere economica insa, prin stimularea cererii si a consumului, a creat mai degraba locuri de munca in alte tari, avand in vedere ca cererea a fost satisfacuta preponderent prin importuri, a declarat guvernatorul Bancii nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"In Romania, avem crestere economica, nu avem deflatie, in pofida plasarii indicelui anual in teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am pastrat marja de manevra: dispunem de toate instrumentele - dobanda, coridorul, reglarea lichiditatii, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem ca stimularea cererii si a consumului a creat mai degraba locuri de munca in alte tari. In acest moment, importurile cresc mult mai rapid decat exporturile, cererea se duce in importuri, desi ar fi fost mai bine daca ea ar fi fost stimulata prin cresterea productiei interne. Nu suntem impotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea sa fie atent alese, sa aiba un dozaj adecvat si sa fie aplicate la momentul oportun", a explicat guvernatorul BNR, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, scrie Agerpres.
In acest context, Mugur Isarescu a reamintit necesitatea pastrarii macrostabilitatii si a echilibrului intern.
"Trebuie sa avem grija de ea ca de lumina ochilor nostri, intrucat din aceasta deriva si sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltarii noastre si obtinerea bunastarii intr-o lume ce se confrunta cu multe incertitudini si schimbari", a subliniat oficialul BNR.
Totodata, el a mentionat faptul ca aceste notiuni si mesaje, ce par firesti pentru profesionisti, trebuie sa fie explicate pe toate palierele in Romania, inclusiv de catre analisti financiari prezenti la conferinta.
"Sustenabilitatea este o notiune complexa, nu este usor de inteles, desi criza a evidentiat care sunt implicatiile si dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de masuri nesustenabile. Unele decizii mult asteptate de catre public pot accentua vulnerabilitatile din economie, mai ales in situatia unor tari aflate in plin proces de transformare, de convergenta reala - iarasi o notiune complexa, ce trebuie explicata deoarece nu se rezuma doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se refera si la componenta sa structurala si institutionala", se subliniaza in mesajul citat.
Din aceste motive, Mugur Isarescu sustine ca este esential ca publicul din Romania, inclusiv decidentii, dar si cei interesati de evolutia Romaniei, sa inteleaga rolul abordarilor si politicilor echilibrate in contextul global actual, care este puternic marcat de incertitudini, dar si de accente populiste.
"Dezechilibrele apar relativ usor, mai ales intr-un mediu volatil, iar corectia acestora este dureroasa. Fara o justa masura va fi greu sa convingem, iar sentimentele, perceptia investitorilor, dar si a oamenilor afectati de masurile decidentilor, se pot schimba rapid si pot produce la randul lor schimbari, nu intotdeauna benefice", a mai subliniat oficialul BNR.
Si presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru, atragea atentia, marti, ca avansul economic din trimestrul trei al acestui an, de 4,4% raportat la perioada similara din 2015, este sub asteptarile analistilor, desi era de anticipat, in conditiile in care stimularea economiei s-a bazat pe masuri fiscale care au dus la cresterea consumului, care au efect doar pe termen scurt.
"Este o crestere economica sub asteptarile noastre si pare ca sub asteptarile analistilor in general. Este o decelerare destul de semnificativa a cresterii economice. Astfel, sansele sa avem o crestere peste 5% in acest an sunt foarte mici in acest moment. Probabil ca va fi in jur de 4,5% dupa ultimele cifre, in conditiile in care, in trimestrul patru, este de asteptat sa se manifeste si efectul de baza. Anul trecut, in trimestrul patru, am avut o crestere puternica a investitiilor pe final de an si probabil ca anul acesta efectul de baza va fi unul semnificativ", a explicat Dumitru
In opinia acestuia, decelerarea cresterii economice era de asteptat. "As spune ca este o decelerare care era cumva de anticipat, in conditiile in care am avut un stimul fiscal, in special la nivelul taxarii consumului, respectiv reducerea TVA, care a fost principalul factor al cresterii puternice a consumului. Asa cum teoria ne-o arata, practic, o stimulare a consumului prin masuri fiscale nu poate sa fie o stimulare de durata, adica este o crestere economica ce se manifesta in orizont de termen scurt si nu neaparat pe termen mediu si lung", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.
Pe acelasi subiect: