Dupa scenariul "clasic" al revolutiilor, rebelii cuprinsi de euforie s-au apucat sa distruga sistematic complexul Bab al-Azyzia, simbolul dictaturii. Prima tinta a fost celebrul monument cu un pumn care zdrobeste un avion, ridicat dupa raidurile americane din anii 80.

Cum nu l-au gasit pe Ghaddafi inauntru, cuceritorii s-au multumit sa-i sfasie tablourile si sa-i decapiteze statuile. Masinutele de golf ale dictatorului au ajuns prada de razboi, in timp ce un rebel isi purta cu mandrie trofeul - unul dintre celebrele chipiuri militare ale colonelului.

Dupa cinci zile de captivitate in hotelul de lux Rixos, in mainile unor militanti loiali lui Ghadadfi, treizeci de jurnalisti straini au fost lasati sa plece.

De acolo de unde este, Ghaddafi a transmis un mesaj audio in care sustine ca abandonarea cartierului sau general a fost o retragere tactica. "Regimul Ghaddafi s-a incheiat. Intrebarea este cat sange va mai curge pana cand va recunoaste si Ghaddafi asta", spune Michael Clarke, analist Royal United Services Institute.

Cu cat amana sa o faca, cu atat mai rea ii va fi soarta, desi rebelii au promis ca il vor aresta si il vor da pe mana justitiei.

Raman totusi intrebari despre credibilitatea si intentiile Consiliului national de tranzitie, organismul politic al rebelilor care ar urma sa conduca tara.