Proprietarii de la Azur incearca de mai multe luni bune sa sensibilizeze autoritatile in legatura cu problema lor principala: faptul ca dezvoltatorul Impact le impune niste tarife foarte mari pentru curent si insista sa faca pe furnizorul si distribuitorul de electricitate, desi ei nu il vor.

De partea cealalata a baricadei, Impact se apara si spune ca a vrut sa le vanda proprietarilor reteaua de distributie sau oricui ar fi vrut sa o cumpere, dar nimeni nu a dorit-o. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) anunta ca Impact nu are licenta nici pentru distributia si nici pentru furnizarea de electricitate si ca nici nu i-ar trebui, dar ca situatia din Azur s-ar putea regla in curand…. Inca nu se stie exact cand!

Intunericul se va lasa joi seara peste Azur

Cert este ca Impact a trimis o informare proprietarilor din respectivul cartier si joi seara la orele 24:00, intr-un ger cel mai probabil cumplit, va stinge lumina in tot cartierul, care numara peste 290 de case in care traiesc peste 800 de oameni. Si proprietarii si Impact asteapta cu sufletul la gura acest moment. Curentul, acolo, este aproape vital pentru ca fara el nu poate fi scoasa apa si adusa in case, nu pot fi incalzite locuintele pentru ca centralele termice de apartament nu vor merge si asa mai departe... 

“In septembrie, ne-au taiat lumina pe alei si asa a ramas de atunci. Conflictul a escaladat acum si e inadmisibil ce se intampla. Am incercat sa informam pe toata lumea ca avem acest furnizor abuziv de electricitate, dar nimeni nu ne-a ascultat. Toti promit in tara asta si nimeni nu misca nimic”, povesteste Adrian Antonescu, unul dintre proprietarii din acest complex rezidential, liderul celor nemultumiti.

El spune ca a ajuns cu plangerile la Comisia Europeana si ca i s-ar fi spus ca deja Bucurestiul ar fi primit, chiar luni, o scrisoare in mai multe copii ca daca autoritatile nu vor rezolva problema in maximum trei saptamani este foarte posibil sa fie declansata procedura de infringement impotriva Romaniei.

“Sper sa fie adevarat si in sfarsit sa ne ajute Bruxelles-ul, sa ne faca ei ordine in tara daca nu suntem in stare…”, adauga Antonescu.

Ne-am invatat sa stam in bezna ca nu e prima data cand ne taie lumina… Am chemat trei echipaje de politie o data ca sa ii impiedicam, au venit si sase altadata. Au trimis chiar si doi golani la cinci dimineata ca sa ne taie lumina si au intrat aici prin efractie... Uneori merge, alteori nu”, mai afirma liderul proprietarilor, care spune ca nu mai are somn si liniste pana cand nu va vedea problema rezolvata.

Amenintari cu bataia si linsajul

“Eu nu ma opresc. Mi-au trimis sms-uri, e numar de Impact, stiu sigur, ca ma linseaza si ca imi vor distruge familia…E mana dictatorului de acolo…”, mai povesteste proprietarul din Azur.

El crede ca problema pe care o are el e a tuturor celorlalti proprietari din complexele Impact din tara, dar oamenii se mobilizeaza greu.

“Cum pot sa imi vanda o casa, sa imi vanda terenul si apoi sa spuna ca tot ei sunt proprietari?! Cum?! In ce alta tara se poate asta?! Cum poate apoi sa vina si sa se puna administrator?! Sa ceara de la fiecare 80 de euro plus TVA ca sunt ei administrator si sa nu faca nimic? Ne-au obligat sa luam lumina, gaze, apa, tot de la ei, de ce?!”, se intreaba retoric Antonescu.

Singur, isi da un raspuns si crede ca de vina este indolenta oamenilor, sila de a "lupta cu sistemul" si usurinta cu care au putut ani la rand sa scoata, cel mai probabil, sute de euro din buzunar fara sa isi puna prea multe intrebari, ci doar au facut asta ca sa nu aiba batai de cap suplimentare.

“Acum, s-au trezit unul cate unul si au vazut ca e criza ca nu mai au bani si de unde sa mai dea cat le cere Impact…”, puncteaza cel care ii reprezinta pe proprietarii din Azur. Parerea sa pare a fi impartasita si de presedintele ANRE, Petru Lificiu.

Seful ANRE: E lupta celui viclean cu cel naiv

“Este lupta celui viclean cu cel naiv, e o lupta perpetua”, afirma acesta care adauga ca "cel viclean" are tot timpul "abilitatea de a mai stoarce bani de pe undeva, cumva".

“Problema se va regla”, a promis mai departe Lificiu.

De altfel, miercuri, a fost o intalnire la ANRE cu reprezentantii Impact si Enel, proprietarul Italian al fostei Electrica Muntenia Sud, companie de furnizare si distributie a energiei electrice pentru Bucuresti si Ilfov si nu numai.

Seful ANRE spune ca oficialii Enel ar fi de acord ca de joi noapte, dupa ce Impact taie lumina, sa furnizeze ei  electricitate in cartierul in cauza.

Gabriel Marica, un alt proprietar din complexul Azur, povesteste ca are un copil mic de un si jumatate si este destul de ingrozit de ideea de a i se taia la 12 noaptea curentul.

“Trebuie sa plecam de aici, sa ne mutam repede pentru o perioada. Nu stiu ce vom face exact… nu pot sa imi tin copilul in frig”, spune el.

De ce sunt deconectati si cei care platesc?! 

Marica face parte dintre proprietarii care sunt cu facturile platite la zi. “Nu imi permiteam.. cu bebelus.. sa nu platesc, desi stiu foarte bine ca Impact invoca o calitate pe care nu are... cea de furnizor si distribuitor de electricitate.. Am platit si tocmai de asta nu inteleg de ce ma deconecteaza si pe mine odata cu cei care au refuzat sa plateasca”, explica acesta.

”Cand am cumparat casele de la Impact ni s-a spus ca sunt degrevate de orice fel de sarcini sau obligatii. Avem in scris asta. Dar ei spun acum ca noi avem retea de la stalp pana in casa si ei o au pe cea de la strada la stalp. Multa lume nu plateste si asta este o forma de protest... nu pentru ca nu bani sa achite facturile, cum declara seful Impact in presa zilele trecute... Sunt oameni cu principii corecte aici”, explica Gabriel Marica.

El adauga ca pe factura lunara de curent pe care i-o trimite Impact apar trecute separat pierderile pe retea, care sunt circa 10 – 20% din valoarea acesteia si care trebuie si ele platite.

“Nu mi-a explicat nimeni niciodata de ce trebuie sa platesc pierderile lor. Mi se pare un abuz mare cat casa. Nu imi explica nimeni nici de ce voi fi si eu deconectat”, subliniaza aproape furios proprietarul.

Acesta spune ca alta cale de rezolvare decat in instanta nu vede la ora actuala si adauga ca Impact are oricum foarte multe procese si in Bucuresti si in Ilfov. “Iata ca un dezvoltator care te-a invitat prin toate reclamele lui sa ai si tu un anumit confort nu iti da mai nimic: nu avem lumina pe strada, ne-am scos zapada cu un buldozer platit de noi, nu avem paza, ne-au fost sparte casele… cate nu s-au intamplat!”, incheie acesta pe un ton amar.

Banii vorbesc, spun oficialii Impact

De partea cealalta, Florian Fugasin, PR Manager al Impact, are un ton mult mai sec, bazat pe crifre. “Proprietarii din Azur au datorii de 150.000 de lei de la 200.000 de lei cat aveau la inceputul anului. Protestatari sunt mai putin de jumatate dintre proprietari. Restul au venit sa-si mai plateasca din restante si sa incheie contracte de furnizare cu noi”, explica Fugasin.

El spune ca ceea ce face Impact la Azur este un model de business practicat si de alti dezvoltatori si in alte state din Europa. “Chiar si la Londra, exista modelul asta”, declara oficialul Impact.

Acesta adauga ca dezvoltatorului nu ii trebuie licenta de la ANRE pentru furnizarea si distributia de energie pentru ca distribuie sub pragul mimim cerut de lege. “Noi nu castigam nimic din distributia de energie acolo, suntem pe pierderi, de asta nu ne mai permitem sa o tinem asa si o sa deconectam tot cartierul”, puncteaza acesta.

“Maine seara(n.r. astazi), le taiem lumina si i-am anuntat despre asta cu 15 zile inainte, exact asa cum ne cere legea. Sunt mai multe motive pentru ca cei deconectati s-au rebransat illegal. Ne-au blocat accesul la bransamente cu masinile, au luat la bataie echipele de interventie… e un serviciu in pierdere pentru noi,” adauga Fugasin.

El spune ca proprietarii nu au vrut sa cumpere reteaua ca nu au vrut si ca nimeni altcineva dintre furnizorii de energie nu a vrut sa o ia. “Acum, dupa intalnirea de la ANRE, poate o ia Enel, dar trebuie sa ne dea cateva zeci de mii de euro pentru ea”, subliniaza el. Fugasin nu uita insa sa adauge ca pretul platit de proprietari pentru electricitatea consumata este unul dintre cele mai mici de pe piata.

ANRE: Impact nu are nevoie de licente 

Oficialii ANRE spun, la randul lor, ca Impact Developer & Contractor nu detine licente de distributie pentru ca distribuie sub 3 MW si reglementarile in vigoare nu i-o cer si nu are nici licenta de furnizare a energiei electrice pentru ca “activitatea unei persoane fizice sau juridice, constand in revanzarea energiei electrice catre utilizatorii retelelor electrice aflate in exploatarea sa, se poate desfasura fara ca aceasta sa detina o licenta in acest scop".

“Optiunea Impact Developer & Contractor SA privind continuarea activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice este la latitudinea acestuia, insa procesul trebuie sa se desfasoare conform prevederilor legale, astfel incat alimentarea cu energie electrica a consumatorilor sa se desfasoare potrivit legii”, se mai arata intr-un punct de vedere transmis de catre ANRE la solicitarea incont.ro.

Prin Decizia presedintelui ANRE nr. 2321/04.11.2008,s-a aprobat, la solicitarea dezvoltatorului imobiliar, tariful pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de Impact Developer & Contractor SA in Ansamblul de locuinte Baneasa 8-9. Pentru celelalte ansambluri rezidentiale Impact Developer & Contractor SA nu detine in acest moment tarif de distributie a energiei electrice aprobat de ANRE pentru serviciul prestat. Sunt in curs de aprobare tarifele pentru serviciul prestat in Ansamblurile de locuinte AZUR, Baneasa 3-4, Baneasa 5-6 si Junior, mai arata reglementatorul.

“Daca retelele electrice de distributie din ansamblurile rezidentiale apartin SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA si aceasta nu le trasfera tertilor prin vanzare, concesionare, donatie etc., atunci este singura entitate care poate presta serviciul de distributie a energiei electrice. In ceea ce priveste furnizarea energiei electrice, aceasta activitate poate fi desfasurata de catre Impact Developer & Contractor SA, prin revanzarea energiei electrice achizitionate sau de catre oricare furnizor ales de consumatori dintre furnizorii licentiati care activeaza pe piata de energie”, informeaza ANRE in continuare.

Potrivit autoritatii, pentru alimentarea ansamblurilor AZUR 1 si AZUR 2, Impact Developer & Contractor SA a incheiat un contract de vazare-cumparare a energiei electrice cu un furnizor (Renovatio Trading SRL).

“Urmare intalnirii reprezentantiilor ANRE si ai Impact Developer & Contractor SA, din data de 27.01.2010, s-a stabilit sistarea actiunii demarate de catre Impact Developer & Contractor SA de suspendare a contractului de cumparare energie electrica pe care societatea il are incheiat cu furnizorul sau pentru ansamblurile AZUR 1 si AZUR 2, avand ca data propusa 28.01.2010”, se mai arata in informarea ANRE.

Baietii destepti sunt prinsi in schema

Renovatio Trading este controlata de un off-shore din Cipru si este, de fapt, fostul Green Energy SRL, unul dintre “baietii destepti” din energie, firma despre care se spunea ca ar apartine familiei primarului pedelist din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan zis Pinalti. Pe 3 aprilie 2009, Green Energy SRL a devenit Renovatio Trading, compania fiind cumparata de Renovatio Group din Cipru, despre care nu exista foarte multe informatii. Administratorul sau a ramas insa Eduard Marius Ciucu, acelasi care conducea compania si sub vechiul proprietar, potrivit datelor Registrului Comertului.