De asemenea, Banca Centrala a hotarat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, si mentinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor in valuta, incepand cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2015, informeaza Agerpres.

In plus, s-a decis 'ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale".

"Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an, de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%', se precizeaza in comunicat.

CA al BNR a mai decis, in sedinta de miercuri, si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%, decisa de Banca Nationala a Romaniei in sedinta de politica monetara de miercuri, ar elibera in piata aproximativ 3 miliarde de lei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

"Aproximativ patru miliarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii in valuta, la actuala rata de 14%. 500 de milioane de euro ar fi insemnat reducerea cu doua puncte procentuale. La lei, cele doua puncte de reducere inseamna trei miliarde de lei", a precizat guvernatorul BNR. 

BNR a decis miercuri reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, de la 10% la 8%, si mentinerea ratei la valuta la 14%. 

Decizia a fost luata in contextul in care "creditarea in moneda nationala si-a consolidat traiectoria ascendenta, inclusiv ca urmare a masurilor de relaxare a politicii monetare (...) Ratele dobanzilor la creditele noi au atins niveluri minime istorice atat pe segmentul populatiei, cat si pe cel al societatilor nefinanciare. Stocul de credite in valuta s-a diminuat in continuare pe fondul intensificarii operatiunilor de eliminare a imprumuturilor neperformante din bilanturile institutiilor de credit. Ponderea imprumuturilor in lei s-a majorat la 45% din totalul creditului acordat sectorului privat, comparativ cu 35,6% in luna mai 2012, mentinerea tendintei ascendente a acestora fiind de natura sa determine intrarea dinamicii anuale reale a creditului total in teritoriu pozitiv", a explicat Mugur Isarescu. 

Guvernatorul BNR a mentionat, in repetate randuri, ca banca centrala se afla in proces de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile din Uniunea Europeana, respectiv 2%. Recent, el a precizat ca BNR are nevoie, in acest sens, de un an - un an si jumatate.

"Volumele importante implicate de reducerea ratelor RMO si impactul potential asupra cursului de schimb fac necesara o abordare graduala a procesului, posibil pe o perioada de 1 an - 1 an si jumatate", a subliniat Isarescu. 

Seful BNR a facut aceste precizari in contextul in care aderarea Romaniei la zona euro la 1 ianuarie 2019 implica intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016.

Cei mai multi analisti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.

Isarescu: BNR urmareste asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare

"Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.

Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca trebuie sa tinem cont si de contextul international si in special european.

"Avem cam peste tot in lume, in Europa dar si in tarile vecine, dobanzi nominale scazute, sensibil mai scazute decat la noi si, in multe cazuri, dobanzi reale negative. Din acest motiv am tinut sa mentionam ca, si cu aceasta scadere (de dobanda - n.r), avand in vedere ca trei - patru trimestre vom avea o rata a inflatiei in jur de zero, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu doar pozitiva, dar as spune in parametrii pe care i-am avut pana acum . Noi avem in modelul nostru o rata reala in jur de 1,5 - 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca fiind rezonabila", a explicat Isarescu. 

Guvernatorul a mai spus ca s-a luat in calcul si impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a ramas nemodificata, la 0,25%.  

In randul statelor UE, Romania are una dintre cele mai ridicate dobanzi de politica monetara. In Ungaria, dobanda cheie este de 1,8%, in Polonia - 1,5%, in Cehia - 0,05% iar in statele din zona euro.