Rata creditelor neperformante a crescut in octombrie la 21,7%. Cinteza, BNR: Creditarea nu va fi revigorata pana in septembrie anul viitor
Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum.
Rata creditelor neperformante a crescut in octombrie cu 0,1 puncte procentuale fata de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. El nu se arata insa ingrijorat de acest ritm si considera ca va continua la fel si anul viitor.
"Neperformanta in sistem a explodat, la septembrie era de 21,6%. Cresterea la nivelul lunii octombrie este foarte mica, de 0,1 puncte, neperformanta a fost de 21,7%. Cred ca va continua sa creasca si anul viitor intr-un ritm ca cel inregistrat in octombrie anul acesta", a afirmat Cinteza, potrivit Mediafax.
El a mentionat ca, personal, nu este atat de speriat de nivelul neperformantelor intrucat in analiza acestora banca centrala a luat in calcul si alt indicator, respectiv cat din pierdere a fost asumata de catre banci, adica 64%.
"In conditiile in care bancile au acceptat sa provizioneze 64% din neperformante, diferenta de 36% are in spate un colateral care va aduce ceva recuperare din nenorocire, dar nu integral. Un al treilea indicator, solvabilitatea, arata ca bancile pot suporta si diferenta pe care bancile nu o realizeaza din provizioanele deja existente si recuperarea colaterala. Problema se pune cat va mai creste aceasta neperformanta?", a precizat Cinteza.