Rambursezi creditul prin plati lunare egale sau descrescatoare: ce alegi?
In momentul in care contractezi un credit, uneori ti se cere sa alegi: rambursezi imprumutul prin plati lunare egale sau prin plati descrescatoare? Sunt institutii financiare care accepta ambele modalitati de plata, insa important este care poate fi suportata mai bine de client.
Rambursarea unui credit poate avea doua forme. Una in care platile lunare sunt egale si care poate fi reprezentata ca doua triunghiuri, unul cu varful in jos si celalalt cu varful in sus: dobanda scade, iar suma principala de dat inapoi creste.
In cazul platilor variabile, avem un singur triunghi cu varful in jos: ratele de rambursare a principalului raman constante si numai dobanda scade.
Fiecare are avantajele si dezavantajele ei. Rambursarea descrescatoare a creditului este mai avantajoasa prin prisma faptului ca suma totala platita ca dobanda este mai mica. Din nefericire, insa, primele rate sunt prea mari pentru ca orice client sa si le permita.
Aici intervine posibilitatea platilor egale, unde totusi dobanda platita in final este mai mare.
Sa luam un exemplu concret: acelasi credit de 50.000 de euro, pe 20 de ani, de la BRD. Pentru platile lunare descrescatoare avem o dobanda de 5,85%, iar suma totala de dat inapoi este de 78.223 de euro.
In cazul platilor lunare egale, desi la o dobanda mai mica, de 5,82%, suma totala de dat inapoi este de 81.492 de euro. Asadar, suma economisita ar fi de 3.269 de euro in cazul platii variabile.