Promisiunile neonorate ale statului roman. Cum au pierdut bani clientii bancilor pentru locuinte
Romanii pot pierde bani daca se asteapta ca statul sa isi respecte la timp promisiunile. Clientii bancilor pentru locuinte, care pun deoparte sume importante, au dreptul legal la o prima anuala de la stat de 250 de euro pentru banii economisiti. Statul o plateste cu mare intarziere, chiar si de un an. Iar cei care nu mai au rabdare, pierd nu doar subventia, ci si o parte din banii pe care i-au depus.
Doar ca statul roman o plateste cu mare intarziere, chiar si de un an. Din acest motiv, cei care nu mai au rabdare nu pierd doar subventia, ci si o parte din banii depusi.
Florin Mihai, de exemplu, s-a lasat convins in 2011 sa incheie un contract cu o banca pentru locuinte. L-a atras promisiunea ca daca depune 4.000 de lei in noiembrie, peste cateva luni in contul sau va intra prima anuala platita de stat de 1.000 de lei. Dar nu s-a intamplat asa. "Am observat cu surprindere ca nu intrase nicio prima de la stat, nici o dobanda. Am intrebat ce se intampla, mi s-a spus <<Domnule, stii, n-a semnat prim-ministrul pentru acordarea primei>>. Am fost surprins. Am replicat ca nu facusem contract cu prim-ministrul, ci cu banca", povesteste Florin.
Doar ca statul este, intr-adevar, parte din contract. "In ce priveste prima aferenta depunerilor anului 2011, am incasat-o in mai multe transe succesive. In momentul de fata, situatia acesteia este de a fi incasata aproape integral de carte noi", explica Adrian Bradea, director distributie BpL.
"In momentul in care am facut cererea de restituire am fost bombardat cu o multime de scrisori. Duceam o corespondenta cu banca de parca eram in amoruri mari! Nu mi-a spus nimeni ca banii pot intarzia atat de mult, ba mi s-a spus ca voi lua dobanda la toata suma, dar orice om de bun simt se gandeste ca o banca nu poate da o dobanda la o niste bani care nu i-au intrat", sustine Florin Mihai.
Clientul si-a retras insa banii, dar din 4.000 de lei a luat doar 3.450, pentru ca a pierdut comisionul de deschidere a contului.
"Trebuie facuta o evaluare a acestui sistem, pentru ca statul a ajuns sa nu plateasca probabil si pentru ca nu percepe beneficiile acestui sistem", precizeaza Sorin Pislaru, redactor-sef al Ziarului Fianciar.
Bancile pentru Locuinte functioneaza astfel: clientul depune bani timp de cinci ani si primeste in fiecare an o prima de pana la 250 de euro. La expirarea contractului, primeste banii economisiti plus un imprumut de aceeasi valoare, la o dobanda de aproximativ 6%, mult mai mica decat dobanda ceruta de bancile obisnuite. Dar prima acordata de stat intarzie de fiecare data, chiar si peste un an.
In prezent, bancile pentru locuinte au aproape 500.000 de clienti, care au adunat 1,5 miliarde de lei.
Pe acelasi subiect: