De ce este important: Buffer-ul de valută este extrem de important pentru strategia de finanțare a datoriei țării, pentru că ajută statul să se împrumute la dobânzi mai mici. Mai precis, băncile știu că statul are o rezervă mare de bani și că dacă cer dobânzi prea mari, Finanțele vor refuza să împrumute. Scăderea rezervei valutare slăbește semnificativ această poziție de forță de pe care negocia statul.

„Sursele necesare refinanțării datoriei publice guvernamentale s-au asigurat de pe piețele pe care s-au emis aceste datorii și din rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului, care, la sfârșitul lunii iunie 2018, acoperea 2,6 luni din necesarul brut de finanțare”, indică un document al Ministerului Finanțelor.

Pentru a avea un avantaj cât mai mare când negociază cu băncile dobânda la care se împrumută, Finanțele evită să dezvăluie valoarea buffer-ului și transmit public informații despre nivelul acestuia extrem de rar și doar ca echivalent luni din necesarul brut de finanțare. În timp ce nivelul de la finele lunii iunie este de 2,6 luni necesar brut de finanțare, obiectivul Finanțelor este menținerea la circa 4 luni.

Continuarea pe www.profit.ro.