"Avem o prevedere bugetara prin care vom putea acorda pana la sfarsitul anului acesta suma de 500.000 de lei (120.000 euro) pentru firma de consultanta care ne va ajuta sa incepem proiectul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa si cheltuim toti acesti bani. Pentru firmele de headhunting care vor fi selectate ulterior vom urma o procedura de asociere intre minister si com paniile de stat la care urmeaza sa fie inlocuiti managerii, iar tarifele lor vor fi platite de catre companii", au spus reprezentantii Ministerului Economiei, potrivit Ziarului Financiar.

La inceputul acestui an ministrul economiei Ion Ariton a venit cu propunerea de a aduce "management privat" - concept pe care autoritatile il definesc drept management performant - la companiile de stat, pentru ca acestea sa mai reduca din pierderi si sa-si eficientizeze procesele interne.

Propunerea sa a fost preluata de reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale si a fost trecuta pe caietul de sarcini pentru Romania, iar proiectul a fost asumat atat de catre presedintele Traian Basescu, cat si de premierul Emil Boc.

Desi oficialii recunosc ca acesta "nu este un proiect iubit" si ca nici macar nu stiau de unde sa inceapa atunci cand au preluat aceste atributii, facand "eforturi supraomenesti" pentru a demara proiectul anul acesta, sustin cu tarie ca procedurile vor merge mai departe.

Cel mai mare contract pentru headhunteri

Cele mai mari 35 de companii aflate in portofoliul statului roman au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 mld. euro, dar nu au inregistrat profit, pierderile totale ale acestor colosi ridicandu-se la aproape 500 mil. euro.

Nevoia de schimbare a structurii de management la companiile de stat a devenit astfel, peste noapte, o oportunitate de business cu o miza enorma pentru jucatorii de pe piata de executive search, care, odata ce vor plasa un executiv din privat pe pozitia de CEO la o companie de stat.

Citeste si

Lupta cu tehnologia.  Cat de mult mai conteaza diploma de facultate intr-o lume in care calculatorul ne “fura” joburile 

Cum iti motivezi angajatii sa lucreze eficient. 7 stimulente care vor asigura succesul companiei