Seful S&P se retrage de la conducerea agentiei. Surse din companie spun ca decizia nu are legatura cu retrogradarea SUA
Seful agentiei de evaluare financiara Standard&Poor’s, Deven Sharma, se retrage de la conducerea institutiei, la doar cateva saptamani de la retrogadarea fara precedent a ratingului SUA de catre S&P, scrie Financial Times. Dupa decizia agentiei, Washingtonul a acuzat S&P ca a facut greseli in calculul datoriei SUA si a inceput o investigatie privind evaluarile anterioare.
Sharma va ramane consilier al proprietarului agentiei, McGraw-Hill, timp de patru luni si va parasi compania la finele anului.
El va fi inlocuit de seful de operatiuni de a Citibank, Douglas Peterson.
Surse din cadrul agentiei au declarat ca plecarea lui Sharma nu are legatura cu scaderea ratingului SUA si ca decizia fusese luata in urma cu sase luni.
Imediat dupa scaderea ratingului SUA, administratia Obama a atacat agentia pentru o “eroare” in metodologia folosita pentru evaluarea datoriei publice americane.
Reprezentantii S&P au recunoscut ca analiza s-a facut pe un scenariu diferit fata de cel al Trezoreriei, dar nu au acceptat ca au facut o greseala si au pastrat ratingul “AA+”.
Oficialii companiei spera ca numirea lui Peterson la conducerea S&P va ajuta la “repararea” relatiei cu Washingtonul. Peterson este recunoscut in comunitatea financiara pentru experienta sa solida in domeniu.
Sharma s-a alaturat echipei S&P in 2006, ca vicepresedinte executiv, iar in 2007 a fost numit presedinte. Sub conducerea sa, S&P si celelalte doua mari agentii de evaluare financiara (Moody’s si Fitch) au fost acuzate de analize nerealiste in evaluarea datoriilor si a creditelor ipotecare.
Autoritatile de la Washington lucreaza in prezent la un regulament care propune diminuarea rolului agentiilor de rating pe pietele financiare.
Scaderea ratingului SUA, pe 5 august, de la maximul “AAA” la “AA+” a declansat o furtuna pe pietele financiare, bursele pierziand in ultimele saptamani sute de miliarde de dolari.
Turbulentele de pe burse imping economia mondiala intr-o noua faza periculoasa a crizei fiananciare, voci avizate, printre care si economistul Nouriel Roubini (cel care a prezis criza financiara mondiala) sustinand ca SUA se indreapta din nou spre recesiune.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: