Italia tocmai a fost salvata, pentru moment, de Banca Centrala Europeana, care a cumparat bonduri italiene, dand astfel putina incredere investitorilor in finantele de la Roma.

In cazul Frantei, autoritatile se tem de o eventuala retrogradare a ratingului din partea agentiilor de evaluare financiara. Chiar si Germania, considerata motorul economiei europene, pare a nu mai fi invincibila, avansul PIB-ului de doar 0,1% in trimestrul al doilea luand prin surprindere pe toata lumea.

Pe fondul turbulentelor din aceasta saptamana de pe pitele financiare, liderii Germaniei si Frantei, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, s-au intalnit intr-un summit de urgenta. Rezultatul? Cateva platitudini despre euro care fiind “o parte a coexistentei sanatoase si linistite”, planuri vagi de taxare a tranzactiilor financiare din UE si infiintarea unui guvern al zonei euro, despre care inca nu se stie cum va functiona, comenteaza Business Insider. Iar intalnirea care trebuia sa calmeze pietele si investitorii s-a dovedit inutila.

Sugestia ca Europa ar trebui sa imbratiseze ceva din federalismul din SUA pentru a tine criza sub control este greu de digerat, avand in vedere ca si America are problemele sale, acestea culminand cu “balbaiala” politicienilor dinaintea cresterii plafonului de indatorare, care a fost primul pas pentru combaterea datoriei immense pe care SUA au adunat-o de-a lungul anilor.

Traian Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedarea suveranitatii. Ce spun economistii VIDEO

Intrebarea care se pune este urmatoarea: in ideea infiintarii unor State Unite ale Europei, pe modelul SUA, vor fi dispuse tarile puternice, precum Germania sau Olanda sa dea din bogatia lor unor tari mai putin norocoase, ca Grecia sau Italia, pentru ca problemele financiare din aceste tari sa ramana de domeniul trecutului?

Economstii ar numi aceasta uniune una fiscala, in care toate statele care au adoptat moneda unica ar trebui sa imparta responsabilitatea pentru datoriile fiecaruia dintre ele si sa le finanteze prin eurobonduri.

In aceasta “federalizare fiscala”, Europa ar trebui sa invete cate ceva de la SUA, ale caror 50 de state impart aceeasi moneda. Dar lectiile despre federalismul american ar putea sa nu fie in concordanta cu ceea ce gandesc liderii Europei cand vorbesc despre o integrare mai puternica.

Federalismul american functioneaza pentru ca nu exista pachete de bailout intre state. Desi a existat o perioada in care Washingtonul platea datoriile statelor cu probleme financiare, in prezent 36 de state au un sistem fiscal institutionalizat care regleaza bugetul si nu permite excese. Asa ca nu a fost o surpriza pentru nimeni cand, in 2009, Obama a refuzat sa plateasca datoria Californiei, desi locuitorii au iesit atunci in strada si l-au numit pe presedinte “Nazist”, asa cum multi greci o insulta pe Angela Merkel acum.

Actualele probleme ale Europei au inceput in 2010, cand liderii UE au cazut de acord sa ajute Grecia, fara a avea insa un plan pentru restructurarea imensei datorii a tarii, care ajunsese la mai mult de 160% din PIB. Economia Greciei nu si-a revenit, iar in acest an a devenit o amenintare pentru intreaga Europa si statul elen a obtinut un al doilea pachet de bailout.