Previzunile PwC pentru 2017: Economia Europei se clatina sub presiunile politice, insa America va fi revelatia lumii. Comertul global, afectat de reaparitia nationalismului economic
Harta
Economia europeana este dominata de incertitudini politice, avand in vedere alegerile generale care vor avea loc in mai multe state din regiune, Statele Unite ale Americii (SUA) vor detine suprematia in materie de crestere economica in G7, iar comertul global va fi afectat de reaparitia nationalismului economic in anumite parti ale lumii, reiese din analiza "Previziunile economice ale PwC pentru 2017".
"Globalizarea va rula cu viteza redusa. Ne asteptam ca ritmul de crestere al comertului global sa fie mai mic decat cel al cresterii economice globale pentru al treilea an consecutiv. Reaparitia nationalismului economic in anumite parti ale lumii inseamna ca regulile Organizatiei Mondiale a Comertului vor fi puse la incercare. Cea mai mare relatie comerciala din lume (cea dintre Statele Unite si China) va fi pusa sub presiune. In absenta incheierii Parteneriatului Transpacific si a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) aceasta tendinta se va pastra pe termen mai lung", reiese din datele studiului.
In Europa, politica va influenta economia si va genera incertitudine, in conditiile in care, in zona euro, ar putea fi organizate pana la 6 runde de alegeri.
'Germania, Franta, Olanda si potential Italia si Grecia (care impreuna insumeaza 70% din PIB-ul zonei euro) vor organiza diferite alegeri generale si s-ar putea sa inregistreze perturbari in ciclurile lor politice normale. Spania este posibil sa organizeze un referendum pentru viitorul Cataloniei', se mentioneaza in analiza citata.
Pe de alta parte, rata de ocupare a fortei de munca in zona euro va ajunge la cel mai inalt nivel masurat pana acum, dar statele de la periferia zonei euro vor crea mai multe noi locuri de munca
'Ne asteptam ca economiile de la periferia zonei euro sa inregistreze o rata de crestere economica mai ridicata decat economiile din centrul zonei euro pentru al patrulea an consecutiv. Cresterea PIB-ului Irlandei va fi cea mai rapida din zona euro, cu un ritm de peste 3% anual, in vreme ce Franta si Olanda vor avea cea mai rapida crestere economica dintre cele din 'nucleul' zonei euro, cu o rata de 1,5%. In privinta crearii de noi locuri de munca, nivelul de ocupare al fortei de munca in statele din centrul zonei euro va ajunge la nivelul istoric de aproximativ 97 de milioane de locuri de munca. Insa, ritmul de creare de noi locuri de munca va fi depasit de statele de la periferia zonei euro, care vor crea cu aproximativ 100.000 de noi locuri de munca mai mult decat statele din nucleul zonei euro', mai spun analistii PwC.
In SUA, reprezentantii PwC se asteapta ca Rezerva Federala Americana (Fed) sa continue sa intareasca politica monetara, chiar intr-un ritm mai alert decat cel anticipat, in functie de gradul de implementare, ritmul si amploarea planurilor fiscale ale noii administratii prezidentiale americane. Acest aspect va pune presiune pe economiile care depind de dolar pentru a-si asigura finantarea.
'In scenariul nostru principal, ne asteptam ca Statele Unite sa inregistreze o crestere economica de aproximativ 2% in acest an - cel mai rapid ritm de crestere dintre statele membre ale G7 - pe baza unui ritm solid de creare de noi locuri de munca si de crestere a consumului gospodariilor', mai spune analiza.
Asia va ramane regiunea cu cea mai ridicata rata de crestere economica din lume, insa prim planul nu il va mai avea China, ci India si Indonezia.
'Suntem de parere ca Indonezia este pe punctul de a intra in clubul 'economiilor de un trilion de dolari' pe parcursul acestui an. Spre comparatie, ne asteptam ca cresterea economica a Chinei sa ramana in jurul a 6% anual', au adaugat reprezentantii PwC.
Pe acelasi subiect: