Productia industriala a crescut cu 9,4% in primele doua luni, impulsionata de industria prelucratoare 

Productia industriala a crescut in primele doua luni cu 9,4% ca serie bruta, sustinuta de avansul industriei prelucratoare cu 10,7% si al productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu3,9%, potrivit INS. 

"Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de folosinta indelungata (15%), industria bunurilor de capital (13,1%), industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de uz curent (7,4% fiecare) si industria energetica (3,8%)", se arata in comunicat.

In schimb, industria extractiva a scazut cu 3,5%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a consemnat un avans de 10%, cu cresteri pe segmentele industriei prelucratoare (11,1%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,4%), in timp ce industria extractiva a avut o reducere de 2,6%. 

In februarie, productia a crescut fata de luna precedenta cu 2,4% serie bruta, dar ca serie ajustata s-a diminuat cu 1,3%.  "In luna februarie 2014, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 2,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,8%) si a industriei extractive (+0,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,4%", potrivit INS.  Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (10,4%), industria bunurilor de capital (6%) si industria bunurilor intermediare (2,8%) si scaderi in industria energetica (-6,8%) si in cea a bunurilor de uz curent (-0,2%).  Fata de februarie 2013, productia industriala a crescut cu 8,8% serie bruta si cu 9,1% serie ajustata.