Presedintele BVB: Romania va avea in 2016 cea mai mare crestere economica din UE. Va fi vedeta regiunii. La Euromoney, e vazuta ca un star
Romania va inregistra in 2016 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, iar in 2017 avansul va fi din nou cu mult peste media UE, estimeaza presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
"Din punct de vedere macroeconomic, Romania va fi vedeta regiunii. Este foarte posibil ca avansul economiei sa fie de peste 4% in 2016, iar daca va fi sub 4% atunci si celelalte state din UE vor fi coborit mult sub estimarile de crestere de la acest moment. Romania are acest impuls de cerere interna (ca urmare a reducerii de taxe din acest an - n.a.), dar ramane de vazut cum vom pastra pe termen lung echilibrele macroeconomice. Ma astept ca si in 2017, ca urmare a efectelor de runda a doua si a eventualei reduceri de TVA de la 20% la 19%, un impuls suplimentar pentru cererea interna, Romania sa inregistreze o crestere economica cu mult peste media UE si sa se situeze printre primele state europene la acest capitol", a declarat Anghel, la conferinta Euromoney de la Viena.
"La Euromoney, Romania este vazuta ca un star si ar fi pacat sa rateze sansa sa devina ceea ce era in regiune, cu ani in urma, Polonia - un campion si un model pentru celelalte state, un vector de crestere economica, de stabilitate si de reforme structurale. Pentru un investitor cu expunere pe Europa, Romania este una dintre atractii. Este totusi an electoral si ramane de vazut cat vor rezista autoritatile la masuri populiste. Daca nu vor exista erori majore si mai ales masuri populiste, Romania poate fi acel star care poate absorbi multe fonduri", a afirmat Lucian Anghel.
Pe de alta parte, conferinta de la Viena s-a desfasurat in contextul unui inceput de 2016 extrem de tumultuos, care l-a facut pe directorul conferintei, Christopher Garnett, sa afirme ca nu a mai vazut un astfel de inceput de an si ca nu se asteapta la un an prea bun in zona euro.
"Exista multe incertitudini in piata de capital la nivel mondial si multi investitori internationali prefera sa stea 'in cash', iar acest lucru se rasfrange asupra tuturor. Nicio piata de capital nu scapa de acest pesimism. Probabil ca aceasta volatilitate va continua o perioada de timp, dupa care investitorii se vor intoarce la fundamentele macroeconomice si ale companiilor. Discutam de un aspect emotional acum. Nu se poate compara situatia actuala cu perioada 2008-2009, fundamentele sunt altele, motivele sunt altele pentru care se intampla aceasta scadere generalizata pe pietele de capital ale lumii. Va veni momentul cand trendul se va inversa, discutam de ordinul lunilor. La Euromoney am scos in evidenta faptul ca Romania este o piata diferita fata de alte zone - macroeconomic, ca impact pozitiv al noului Cod Fiscal. In plus, piata de capital din Romania are printre cele mai inalte rate ale dividendului, in medie 5-6%, dar la preturile actuale reduse sunt multe companii, din utilitati si energie, cu rate ale dividendului de 12-14%", a mai spus Lucian Anghel.