Declaratiile presedintelui suspendat vin in replica la cele ale premierului Victor Ponta care a spus, aseara, la postul public de televiziune, ca evolutia monedei nationale in raport cu euro se va "normaliza" de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI.

"Numai un naiv spune «isi va reveni leul», se va intari peste noapte. Nu, va fi foarte greu sa mai revina la valorile care au fost cad domnul Ponta a primit mandatul pentru ca cursul, stiti si dumneavoastra foarte bine, are o componenta de incredere extrem de ricata. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este data de increderea in stabilitatea politica. Nu vom reveni, dar macar stopam deprecierea", a afirmat Basescu.

Presedintele suspendat a mentionat ca nici BNR nu poate controla deprecierea leului.

"Nici macar Banca Nationala nu mai are resurse enorme sa intervina pe piata sa tina leul la un curs acceptabil, pentru ca ne apropriem de limita sub care nu putem cobori din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Nationala trebuie sa astepte un moment de acalmie, cu o perspectiva buna pe stabilitatea politica, sa poata sa faca eficient interventiile, altfel e poveste", a mai afirmat Basescu.

"Sunt absolut convins ca, saptamana viitoare, lucrurile vor reveni spre normal", a spus Victor Ponta, luni seara, la postul public de televiziune, informeaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca doreste ca duminica, prin votul la referendum, criza politica sa se incheie, iar de luni problemele economice si financiare sa redevina prioritatea principala, iar investitorii sa beneficieze de stabilitate si predictibilitate.

Seful Guvernului s-a intalnit, marti, cu reprezentantii camerelor de comert nationale si ai camerelor de comert straine reprezentate in Romania.

"Vroiam astazi (...) sa va asigur ca, duminica, criza politica se va incheia, intr-un fel sau altul, prin decizia democratica a poporului roman si ca de luni ne intoarcem la problema numarul unu a oricarei tari europene in acest moment, si anume situatia economica si financiara. In baza evaluarii noastre, criza politica a influentat piata financiara, in special cursul de schimb, si de aceea duminica sunt la fel de dornic ca si dumneavoastra sa punem capat, intr-un mod democratic, prin vot, unei crize politice si de luni sa avem stabilitate, predictibilitate si coerenta in actul economic, ceea ce cred ca fiecare investitor privat, strain sau roman, mai mare sau mai mic, isi doreste pentru Romania", a spus Victor Ponta.

Premierul sustine ca Guventrul este in grafic cu angjamentele asumate in acordul cu Fondul Monetar International, inclusiv in privinta limitei de deficit, iar pentru masurile economice care vor fi discutate cu organismele financiare internationale exista semnale pozitive astfel incat sa fie adoptate.

Presiunea pe leu continua, in absenta unei interventii vizibile din partea bancii centrale. Referinta BNR pentru euro a urcat marti la o noua valoare record, de 4,6397 lei/euro. Inseamna o crestere de aproape 4 bani fata de nivelul stabilit luni. Este cea mai mare devalorizare a leului intr-o singura zi, de la inceperea crizei politice si pana acum.