"Amenajarile si pregatirile pentru competitia care va fi co-organizata cu Polonia in perioada 8 iunie-1 iulie au costat statul ucrainean peste 10 miliarde de euro, in timp ce incasarile vor atinge maxim o jumatate de miliard de euro", estimeaza Erik Naiman, analist la grupul de investitii Capital Times.

Aceste cheltuieli, comparabile cu cele suportate de Grecia pentru Olimpiada 2004 de la Atena, reprezinta o povara prea grea pentru o tara al carei PIB este de 3.600 de dolari pe cap de locuitor pe an (aproximatv 3.200 de euro), potrivit datelor FMI.

Atunci cand Ucraina a fost desemnata in 2007 ca organizatoare a Euro 2012, statul spera ca cheltuielile legate de pregatirea competitiei de fotbal, a doua ca importanta dupa Cupa Mondiala, vor fi acoperite in proportie de 60% de investitori privati.

Criza economica mondiala declansata in 2008 a lovit in plin statul ucrainean, al carui PIB s-a prabusit anul urmator cu 14,8%, obligand Kievul sa revizuiasca planurile de finantare a Euro 2012. "Companiile private nu au mai avut bani sa investeasca in acest eveniment", a explicat Naiman.

In plus, climatul economic din Ucraina este prea putin favorabil investitorilor, tara fiind plasata pe locul 152 din 183 de state in clasamentul Bancii Mondiale privind usurinta de a face afaceri.

Contributia privata la pregatirea campionatului de fotbal a fost constructia si modernizarea stadioanelor de la Donetk si Harkov, doua din cele patru orase gazda din estul tarii.

Restul lucrarilor au fost finantate prin fonduri publice, respectiv modernizarea unor stadioane din Kiev si Liov, in vestul tarii, constructia unor noi terminale la aeroportuile din patru orase gazda si reabilitarea unor drumuri.

Pentru a face fata situatiei, statul ucrainean s-a indatorat din greu, finantand 80% din cheltuieli prin emisiuni de obligatiuni pe piata interna, cu dobanzi anuale de 10%-20%, a aratat Naiman.

Sub pretextul efectuarii rapide a lucrarilor, guvernul a modificat legislatia pentru a evita organizarea de licitatii pentru atribuirea contractelor, sustin criticii autoritatilor de la Kiev.Astfel, numeroase contracte au fost atribuite unor grupuri considerate apropiate unor inalti responsabili guvernamentali, iar cheltuielile statului au fost amplificate de coruptie, subliniaza analistii.

Pentru a inrautati situatia, scandalurile din jurul Euro 2012 s-au multiplicat in Ucraina, in ultimele luni. Astfel, conditiile in care este incarcerat fostul premier Iulia Timosenko i-a determinat pe liderii mai multor state europene sa avertizeze ca vor boicota Ucraina si nu vor mai veni la meciuri.

Pe plan economic, cresterea astronomica a tarifelor de cazare in perioada campionatului ar putea sa antreneze o reducere importanta a castigurilor in conditiile in care numarul suporterilor straini asteptati in Ucraina, estimat initial la 800.000 de persoane, risca sa scada la jumatate, anticipeaza analistii.

In Ucraina, investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura si pregatiri pentru eveniment au totalizat 10,4 miliarde euro, adica 9% din PIB-ul anual al tarii, iar economia locala a castigat 69.000 de noi locuri de munca. In Ucraina sunt asteptati 500.000 de turisti care vor cheltui 400 milioane euro, potrivit Erste.