Ministerul grec al Finantelor nu a dezmintit informatia dezvaluita de ziarul Kathimerini, dupa ce ministrul interimar al finantelor, Georges Zannias, a avut o intalnire, marti seara, cu liderul stangii radicale, Alexis Tsipras, scrie Mediafax.

Liderii europeni sunt preocupati de riscul unei victorii a lui Alexis Tsipras in scrutinul de duminica. Liderul stangii radicale a anuntat ca va renunta la masurile de austeritate impuse Atenei pana acum.

Astazi in presa din Marea Britanie au aparut informatii despre un plan de urgenta al liderilor pe finante din Europa. Astfel retragerea banilor de la bancomate ar putea fi limitata daca Grecia iese din zona euro.

Grecia ar putea avea nevoie in curand de un al treilea pachet de ajutor financiar, in valoare de zeci de miliarde de euro

Anuntul a fost facut de saptamanalului german Die Zeit, care citeaza surse guvernamentale si din sectorul financiar. 

Statele din zona euro si FMI au aprobat pana acum doua pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro in 2010 si 130 miliarde de euro la inceputul acestui an. 

Intrucat Grecia a ramas in urma in privinta obiectivelor din programul de consolidare si reforma convenit cu UE si FMI, mai ales in privinta veniturilor din taxe si privatizari, in UE exista discutii pentru a acorda tarii mai mult timp sa reduca deficitul bugetar, scrie Die Zeit, citat de portalul Market News International. 

Pentru a putea extinde calendarul reducerii deficitului, guvernul elen ar avea nevoie de ajutor financiar de zeci de miliarde de euro. 

Parlamentul german ar putea fi nevoit sa discute un al treilea program pentru Grecia in aceasta vara, potrivit Die Zeit. 

Oficiali europeni au declarat pentru Market News International ca daca noul guvern elen va arata un angajament sincer, "ar putea fi facute unele ajustari la programul de ajutor financiar extern". 

Scenariul de baza vizeaza o prelungire de doi ani, ceea ce inseamna ca Grecia ar trebui sa-si coboare deficitul sub 3% pana in 2016, in loc de 2014. 

"Este un secret destul de bine cunoscut la Bruxelles ca al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro, nu va fi suficient", a spus o alta sursa. 

Grecia se afla in al cincilea an de contractie economica, cu o indatorare foarte ridicata si fara acces la pietele financiare.