Ponta: Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar unul flexibil nu strica
Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, a anuntat premierul Victor Ponta, care a adaugat ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.
"In primul rand, vrem sa incheiem cu bine acordul actual. In al doilea rand, opinia noastra, bazata pe datele si pe situatia Romaniei in acest moment, este ca nu avem nevoie de un nou acord similar, de tip precaucionary. Exista - dupa aceea si putem sa negociem - doua variante: ori sa nu mai avem deloc acord cu Fondul Monetar International, sa ramanem doar in obligatiile pe care le avem in baza Pactului fiscal, sau sa negociem un acord de tipul pe care il are in continuare Polonia, o linie flexibila. Sunt lucruri pe care le putem discuta in primul rand cand terminam acordul actual", a spus Ponta.
El a reluat ideea ca nu mai este nevoie de un acord cu FMI de tipul celui existent si a adus ca argument faptul ca, pana in prezent, Romania nu a accesat fonduri din liniile avute la dispozitie in baza acordurilor deja derulate.
"Ideea esentiala este ca un acord similar cu cel actual nu mai este necesar, nu mai suntem in situatia in care sa avem nevoie de un asemenea acord, asa cum n-am folosit banii nici din acordul anterior, din cel actual cu atat mai putin n-o sa folosim niciun leu sau niciun euro sau dolar (...) Daca va fi cazul, repet, putem sa mergem pe o linie pe care a mers Polonia”, a afirmat premierul.
La insistentele jurnalistilor pe aceasta tema, premierul si-a exprimat si o parere personala.
"Daca ma intrebati pe mine, la cum arata, nu situatia Romaniei, ci cum arata situatia din regiune, orice acord flexibil nu strica, nu ne costa nimic, ca sa spun asa, nu e neaparat, dar e o decizie pe care o sa o luam dupa ce finalizam cu bine actualul acord si evident trebuie negociat daca mai e cazul sa mai luam un asemenea acord", a aratat Ponta.
Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in septembrie anul viitor si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.
Incheierea unei noi intelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de ingrijorare in randul investitorilor, care se tem ca progresele economice si financiare inregistrate de Romania in ultimii ani vor fi inversate odata ce tara nu va mai beneficia de sprijinul institutiilor financiare.
Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesata doar in cazuri extreme si care presupune termeni mai putin rigizi decat cei inclusi in acordurile incheiate cu Romania, inclusiv raportat la frecventa misiunilor de evaluare, care ar urma sa se desfasoare odata la sase luni, fata de trei luni in prezent.
Polonia a incheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI in 2009, in valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri si pe care l-a reinnoit in ianuarie 2013.