Victor Ponta a raspuns astfel la insistentele jurnalistilor de a explica mai clar ideea lansata vineri seara fara detalii, apreciind in acelasi timp ca presa "se impotriveste" imediat oricarei masuri bune. 

"Azi, oamenii se duc la primarie pentru taxe locale, la ANAF pentru alte taxe. Deci, in primul rand, ca sa reduci birocratia, ai o singura declaratie, nu cinci declaratii. In acelasi timp, poti combate evaziunea fiscala, ca de aia te trezesti ca isi face unul trei case si cinci masini si nu are niciun venit in anul respectiv. In noul Cod Fiscal, toate contributiile se plafoneaza la cinci salarii medii si trebuie sa facem niste reglaje. In 2005, s-au desfiintat declaratiile personale, dar la un moment dat, in 2017, 2018, 2019, trebuie sa intram si noi in lumea civilizata. Cei care au un singur venit, din salariu sau din pensie, nu au de ce sa faca mai multe, ca cel care plateste (intocmeste declaratia-n.r.), ideea este sa nu mai trimitem oamenii sa plateasca taxe locale separat si taxe la bugetul de stat separat, ci sa plateasca itntr-un singur loc", a spus Ponta. 

El a precizat ca, in prezent, exista un proiect-pilot in acest sens in Bucuresti si judetul Ilfov, dar care trebuie extins. 

"Deci, sa intri in toata tara online si sa nu mai platesti in mai multe locuri, ci intr-un singur loc si de acolo sa imparta ANAF mai departe taxe locale si taxe la buget. Usor-usor, pe masura ce implementam masurile din Codul de Procedura Fiscala si masurile de online", a spus Ponta. 

Intrebat daca declaratia va trebui depusa de toata lumea sau doar de cei care au mai multe surse de venit, premierul a precizat ca este vorba despre aceasta ultima categorie, deoarece pentru cel care are doar un salariu ori pensie, declaratia este depusa de angajator, respectiv Casa de Pensii. 

"Dar daca trebuie sa plateasca alte taxe, nu e bine sa depuna intr-un singur loc ? Acum si salariatul, si pensionarul, pentru taxe locale, trebuie sa mearga la primarie. Se discuta la Ministerul Finantelor, in baza proiectului-pilot facut la Bucuresti si Ilfov si a experientei europene, unde fiecare cetatean are o declaratie unica privind venitul anual. Se va intampla la noi pe masura ce reusim sa extindem aplicatia si dupa ce se aplica Codul de Procedura Fiscala si reducem birocratia. Asta dureaza, sincer", a adaugat Ponta. 

Vineri, premierul Victor Ponta a afirmat ca Romania trebuie sa revina la practica aplicata in prezent de toate tarile occidentale si de Statele Unite ale Americii, in care fiecare cetatean sa aiba obligatia de a-si declara o data pe an toate veniturile, declaratie desfiintata in 2005.