Ponta: Am primit raspuns de la UDMR si minoritati, ne vom vedea in Parlament sa discutam despre buget
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca reprezentantii opozitiei vor avea intalniri cu liderii grupurilor parlamentare ale UDMR si minoritatilor nationale pentru a discuta despre bugetul de stat pe 2012.
"Din pacate, (proiectul de buget - n.r.) l-am vazut in presa. Nu ne-a fost trimis. Noi ne-am aratat disponibilitatea, USL, de a vota bugetul daca suntem invitati sa discutam si, sigur, aveam si niste amendamente", a declarat Victor Ponta.
El a mai aratat ca, dupa ce s-a intalnit cu delegatia FMI, CE si Bancii Mondiale, din partea Guvernului Romaniei nu a primit niciun raspuns. "Am primit raspuns de la UDMR si de la grupul minoritatilor nationale, cu care ne vom vedea in Parlament sa discutam despre buget. Lipsa totala de dialog si secretomania aceasta a Guvernului, din punctul meu de vedere, ascunde o mare incompetenta a lor", a conchis Ponta.
Liderul PSD Victor Ponta a anuntat, in 28 octombrie, ca ii va invita la dialog pe tema bugetului pe 2012 pe reprezentantii UDMR si pe cei ai minoritatilor, "formatiuni care, desi se afla in coalitia de guvernare, dau inca dovada de ratiune si deschidere la dialog, ceea ce le lipseste PDL si premierului".
Presedintele PSD, Victor Ponta, declarase anterior ca USL va vota in Parlament bugetul de stat pe 2012 daca Guvernul accepta cele zece propuneri formulate de opozitie.
Ponta afirma ca USL propune, pentru bugetul pe 2012, cinci masuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare, si cinci masuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.
Masurile vizeaza reducerea CAS, revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuala, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin retinerea doar a 9% TVA, mentinerea surselor de finantare pentru proiectele cu fonduri europene, respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflatiei.
Celelalte cinci masuri anuntate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, suspendarea programului PNDI de "investitii cu destinatie strict politica", interdictia ca Fondul de rezerva al prim-ministrului sa fie folosit pentru finantarea unor autoritati locale pe criterii politice, pastrarea contributiei actuale la pilonul II de pensii si asigurarea cotelor de cofinantare la proiectele europene.