DNA: Un inculpat i-a predat o lectie de luat mita investigatorului sub acoperire. Cum se ia spaga!
Unul dintre inculpatii din cazul de ampla corupţie de la frontiera Siret i-a "predat" o lectie de luat mita unuia dintre investigatorii sub acoperire ai Direcţiei Nationale Anticoruptie, situatia insolita fiind prezentata judecatorului de catre anchetatorii DNA.
Procurorii anticoruptie arata ca investigatorul sub acoperire Gabriel Vasile Preda "primeste o lectie de luat mita de la Cristian Nicolovici".
"Tu cand ai venit, iti faci ochiul, tu deja stii, .... acela, pac, aha, aha...", ii spune Nicolovici investigatorului sub acoperire, procurorii aratand ca anchetatorul "este invatat sa se uite la data eliberarii pasaportului, la regiunea tarii din care provine tertul, care ofera mita, astfel incat atunci cand pune mana pe bani sa stie pentru ce o face". Procurorii indica un alt fragment dintr-o inregistrare in care investigatorului i se spune: "adica tu cand ai pus mana sa stii, frate, pentru ce...".
In referatul Directiei Nationale Anticorupie (DNA) privind cererea de arestare a angajatilor vamali si de frontiera, implicati in coruptie si contrabanda, se arata ca in incinta PTF Siret, pe sensul de intrare sau de iesire din tara, sunt amplasate tonete in care isi desfasoara activitatea politisti de frontiera ce verifica documentele de calatorie sau de identitate si se ocupa de implementarea datelor in programe de gestionare a unor asemenea informatii.
Procurorii noteaza ca "ei insa sunt cei care pretind, primesc sau accepta mita atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi pentru a trece cu vederea pentru a nu denunta sau constata infractiuni sau contraventii comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei".
Anchetatorii anticoruptie arata ca era cert ca tonetele erau vazute de toti politistii de frontiera "ca masini de facut bani". dupa cum insusi agentul Alexandru Gabriel Silvas de la PTF Siret s-a exprimat, fiind surprins intr-o inregistrare: "o gramada se fac, dai pe .... nu stiu daca dai 300.000 la ei pe un cartus si se vinde aici cu 600.000 (...). La iarna cum o sa fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre' sa iesi afara, asta e toata prostia, de asta poate ajung, ajung si eu aicea, la masina asta de facut bani aici".
Procurorii noteaza ca din inregistrarile audio ale conversatiilor purtate de politisti fie cu persoanele care tranzitau frontiera, fie intre ei, rezulta clar faptul ca "tarifele" erau stabilite si cunoscute de catre toti cei implicati in aceste proceduri si ca erau stabilite in functie cantitatea marfurilor trecute prin PTF Siret, fiecare persoana cunoscand cuantumul sumei ce urma a fi data mita politistilor si vamesilor in functie de cate cartuse de tigari avea.
Anchetatorii dau si un exemplu in sensul ca "pentru 30 de cartuse de tigari suma care se da cu titlul de mita este de 100 de lei".
"Mita inseamna nu doar bani, ci si, de pilda, prajituri. Exemplu fiind Toader Ilies care primeste bani, dar cere si prajituri pentru ca a primit si vameşul. Data 18 decembrie 2010, ora 3.00, usturoi sau bauturi alcoolice. De exemplu, Sorin Doru Strugar pretinde mita pentru colega sa, Ramona Costiuc, o sticla de votca. Aceasta precizeaza: «... Da' aveti mai multa? Sa nu va iau de la gura copiilor»", mai noteaza anchetatorii, in referatul cu propunere de arestare.
Procurorii mai arata ca la diferite intervale de timp in toneta isi facea aparitia seful de grupa sau un alt politist care colecta banii stransi de lucratorii de politie, dupa care ii depozita in anumite locuri bine stabilite. Unii politisti fie predau sume de bani in palma simuland un salut, o strangere de mana, fie stingeau becul si predau banii pe intuneric, schimburile de replici fiind soptite. "De exemplu, Mihaela Elena Cosic procedeaza astfel cand preda bani lui Sorin Strugar, Ilie Cozmei lui Vasile Dorel Chirila, Catalin Zebreniuc si Bogdan George Ungureanu lui Ilie Cozmei", precizeaza procurorii.
Potrivit acestora cel care venea sa colecteze mita avea uneori "cate o replica mobilizatoare": "Adrian Iuga: Auzi, Grig? Tu esti om de 20 pe ora! Daniel Grigoraş: Da, da, da. Asa este....", i-a spus agentul principal Iuga agentului principal Grigoras, cand in 18 decembrie, in cursul noptii, a venit sa colecteze de la acesta "un teanc de bani". Aceasta modalitate, noteaza procurorii, de colectare periodica a banilor era menita sa impiedice descoperirea asupra acelora care iau nemijlocit mita, in eventualitatea unui control inopinat a unor sume mari de bani. De exemplu, Ilie Cozmei spune: "Ce mai aveti pe voi sa ma duc sa...".
Pentru argumentarea acestei sustineri procurorii prezinta un alt fragment de discutie, din 17 decembrie 2010, dintre Adrian Holca si Dorel Vasile Chirila: "Dorel Vasile Chirila: Bai, ce faci, mai? Adrian Holca: Tine-te de meserie. DVC: Ce? AH: Tine-te de meserie. Bai, o suta de mii, cinzeci de mii daca am, vii si ii iei. Treci pe aicea si ii iei ca nu stii ce are laba acesta in cap... Ce... DVC: Ii la masa". (se refera la noul sef al PTF Siret).
Procurorii arata ca din acelasi motiv banii erau ascunsi pana la iesirea din tura "cel mai adesea" in mobilierul laboratorului criminalistic. "Inainte de terminarea turei in incinta laboratorului criminalistic pe o canapea anumiti politisti, unii dintre ei fiind sefi de tura sau de grupa, aranjeaza toti banii colectati pe tura respectiva, pe cupiuri de 10, 50, 100 lei sau valuta, ii numara, apoi ii impart in teancuri conform unor cote stabilite dinainte in vederea redistribuirii lor catre fiecare lucrator din tura.
De exemplu, un politist care a lucrat in tura respectiva la toneta primeste intre 1.000 si 2.000 de lei. Partea din mita incasata de fiecare difera in raport de contributia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discuta cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tura sau alta, dupa spusele sale, 2-3 milioane - "mizilic". Nu uita insa sa adauge, cu privire la riscul celor din tonete: "daca iţi da unul 100, 200 de mii si iti tremura curul (...) nu stii daca sa o iei sau nu!". Intr-o alta discutie, el arata ca au fost si vremuri mai bune: "plecai cu sacosa de bani acasa!", "bagai 20 de bus-uri inainte, aveai 2.000 de dolari".
Fostul sef al Punctului de trecere al Frontierei Siret, Aurel Anea, a fost retinut de procurorii anticoruptie, sub acuzatiile luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, fiind implicat in contrabanda cu tigari, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei, sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 59 de persoane intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Astfel, au fost retinuti Aurel Anea, comisar de politie, fost sef al PTF Siret, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat si patru lucratori vamali, sefi de tura: Sorin Constantin Scalad, Nicu Cezar Schiopu, Lazar Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mita in forma continuata.
Totodata, au fost retinuti 54 lucratori de politie la PTF Siret - Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Catalin Zebreniuc, Florin Sticlet, Adrian Holca, Constantin Andrisan, Daniel Grigoras, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barba, Manule Eugen Costache, Radu Lucanu, Danut Neagu, Vasile Balici, Adrian Grosu, Daniela Capatina, George Jacota, George Slovaaca, Cristinel Ţiprigan, Traian Constantin Hai, Ghoeghre Lavric, Ionel Marinel Giza, Luchian Posmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neramtu, Fanel Radacina, Rodica Nichiforiuc, Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, Bogdan Rurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jitariuc, Viorel Sture, Ramona Costiuc, Toader Iliesi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, Florin Matei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, Mihai Tocila, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Nicolovici - pentru luare de mita in forma continuata si constituire unui grup infractional organizat.
Pe acelasi subiect: