Tot din motive de creștere a siguranței impuse printr-o directivă europeană, când facem plăti online va trebui să introducem mai multe date, inclusiv o parte din Codul Numeric Personal sau numărul de buletin.

Uniunea Europeană vrea să facem plățile cu cardul în siguranță, așa că obligă țările membre să adopte reguli suplimentare de siguranță.

Regulile se schimbă pentru cumpărăturile sub 100 de lei.

Dacă până acum puteam face nenumărate astfel de plăți cu cardul contactless, de sâmbătă vor fi acceptate doar 5. Și la a șasea plată va trebui să introducem codul pin. Regula nouă vrea să prevină situațiile în care cineva găsește un card, să zicem, și îl folosește pentru a cheltui sume mici.

Când vom face plăti cu cardul în magazine, nu se schimbă nimic, dacă sumele sunt peste 100 de lei. Aparatul o să ne ceară în continuare PIN-ul.

O noutate este și la plata pe internet, unde felul în care plătim se va schimba în funcție de bancă.

Reprezentant bancă: „Zice că o să se ceară în plus fie o parolă, fie un element biometric, adică amprenta, fie ceva ce știi, CNP.”

Iar pentru cei care folosesc aplicațiile de internet banking ca să-și plătească facturile, apar mai multe modificări. Pentru sume de până la 10 de lei nu va mai fi cerută parola, dar pentru tranzacții succesive, la a cincea plată se va solicita parola sau autentificarea, la fel ca la plata de la magazin.

Noile reguli europene vor face posibile și plățile direct în aplicațiile de cumpărături sau de plăți, care vor fi și ele autorizate de instituțiile de reglementare.

Dacă până acum trebuia să introducem datele cardului și plata se făcea prin sms de confirmare, în viitor cumpărăturile se vor face printr-un simplu click, dacă avem deja un istoric de plăți și suntem clienți fideli sau doar prin autentificare cu amprentă sau recunoaștere facială.