Ghiseul.ro, lansat in stil romanesc. Doar 3 primarii accepta plata taxelor online
Dupa ce a anuntat cu surle si trambite in nenumarate randuri functionarea site-ului ghiseul.ro, unde romanii isi pot plati taxele si impozitele, Ministerul Comunicatiilor mai face o incercare astazi. Oficialul lanseaza portalul cu doar o zi inainte de ziua 0, adica finele lunii martie, termenul limita pe care i l-a dat presedintele Traian Basescu. In caz contrar, ministrul Valerian Vreme "va ramane fara carte de credit".
"Cei care locuiesc in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 ale Capitalei vor putea plati de astazi taxe, impozite si amenzi online. De asemenea, vor putea fi achizitionate tot de aici domenii de internet cu terminatia .ro", a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intr-o conferinta de presa.
Anterior, ministrul declara, pentru incont.ro, ca de astazi locuitorii din doua sectoare ale Bucurestiului si din cinci orase vor putea folosi sistemul de plata online a taxelor si impozitelor.
Cum functioneaza sistemul? Pentru a-ti putea plati darile online, trebuie sa detii un asa-numit "credential". Despre ce e vorba: vorbim despre un document care va fi trimis de fiecare primarie in parte si care va contine un nume de utilizator si o parola. Acestea vor fi folosit la plata online pe site-ul ghiseul.ro.
Cand va fi gata sistemul
Exista un calendar pe care primariile trebuie sa il respecte privind inrolarea in sistemul central. In caz contrar, ele vor fi amendate.
Conform acordului incheiat de minister cu Asociatia de Plati Electronice, in primele sapte luni dupa adoptarea hotararii (la finele anului trecut) vor fi incluse in sistem municipiile resedinta de judet si toate orasele si municipiile cu populatie de peste 100.000 locuitori.
O mare problema intens dezbatuta a fost cea legata de comisioanele pe care le vor plati oamenii atunci cand achita darile la stat. Daca la inceputurile proiectului o parte din oficiali spuneau ca romanii nu vor plati niciun comision, recent, chiar ministrul Comunicatiilor recunostea faptul ca va exista totusi unul, dar care nu va depasi 2%.
Chiar si asa, exista posibilitatea ca primariile "mari", cu incasari consistente de taxe si impozite, vor obtine de la banci comisioane mici in urma negocierilor, pe care le vor putea achita singure, fara niciun cost suplimentar pentru contribuabili.
Ce primarii accepta plata cu cardul
Pana la finele anului trecut, 20 primarii permiteau plata prin Internet a taxelor si impozitelor locale, prin intermediul cardului bancar: Arad, Baia Mare, Bucuresti – Sectoarele 2, 4 si 6, Carei, Campia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Drobeta Turnu-Severin, Lugoj, Oradea, Pitesti, Pucioasa, Sighetul Marmatiei, Sibiu, Sovata, Rasnov, Timisoara si Targu Jiu.
De la inceputul acestui an, o serie de trei noi primarii au implementat serviciul de comert electronic pe site-urile proprii: Consiliul Judetean Bistrita, Primaria Cluj-Napoca si Primaria Constanta.
La nivel national sunt 3.495 de primarii si aproximativ 14 milioane de contribuabili, persoane fizice si juridice.