In ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro in precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scazut la 39,5% din totalul imprumuturilor, de la 40,5% in trimestrul trei din 2015.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) detine o participatie de 26,2% la Piraeus Bank, dupa recapitalizarea de anul trecut. Capitalizarea de piata a grupului bancar elen se ridica la 1,55 miliarde de euro.

Necesarul de capital al primelor patru banci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntat anul trecut de Banca Centrala Europeana, o suma de aproape cinci ori mai mare decat capitalizarea lor de piata combinata.

Testele de stres derulate de BCE au scos in evidenta ca necesarul cel mai mic de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,1 miliarde de euro, urmata de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro in scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece si Piraeus Bank este de doua ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Profitabilitatea bancilor elene este afectata de restrictiile asupra miscarilor de capital, introduse in iunie, de cresterea ratei creditelor neperformante si de noile masuri de austeritate impuse in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.