Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, in primele trei luni din 2016 PIB-ul a crescut cu 1,6%, ca serie ajustata sezonier.

INS mentioneaza ca, in urma revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2016 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2015, astfel: rezultatele trimestrului I 2015, comparativ cu trimestrul IV 2014, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%; rezultatele trimestrului II 2015, comparativ cu trimestrul I 2015, au fost revizuite de la 99,9% la 100%; rezultatele trimestrelor III si IV 2015, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

In previziunile economice de primavara publicate la inceputul acestei luni de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.

UE si zona euro cresc anevoios

Oficiul European pentru Statistica (Eurostat) confirma cifrele INS, Romania inregistrand, asftel, cea mai mare crestere economica in ritm anual din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Romania a inregistrat a doua mare crestere economica din UE, 1,6%, un avans mai mare in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind inregistrat doar de Slovacia, 1,7%.

Atat zona euro cat si Uniunea Europeana au inregistrat, in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, o crestere economica de 0,5%, usor mai mare decat cea inregistrata in trimestru patru 2015 comparativ cu trimestrul al treilea. In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, zona euro a inregistrat o crestere de 1,5% iar UE 28 un avans de 1,7%, in ambele cazuri fiind vorba de o usoara incetinire comparativ cu trimestrul precedent.

Romania, alaturi de Muntenegru, va inregistra in 2016 o crestere de 4%, cel mai ridicat nivel din Europa de Sud-Est, se arata intr-un raport publicat de BERD. In raportul din noiembrie 2015, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare estima un avans al economiei romanesti de doar 3,7% in acest an. Avansul PIB-ului Romaniei ar urma sa incetineasca la 3,5% in 2017, conform celor mai recente prognoze BERD.