Peste 15.000 clienti nemultumiti ai bancilor vor solicita acestora rambursarea anticipata a creditelor, urmand sa fie rambursate anticipat, periodic, sume foarte mici care pot ajunge de ordinul a 1-2 euro, bancile fiind nevoite sa accepte rambursarea, a declarat Sorin Ghinea, reprezentant al clientilor in cauza, intr-un comunicat de presa.

Potrivit lui Sorin Ghinea, o alta forma de protest a clientilor o reprezinta depunerea la ANPC de reclamatii individuale sau colective impotriva bancilor astfel incat creditorului sa i se aplice cat mai multe amenzi.
 
Sorin Ghinea este fondatorul grupului de clienti nemultumiti Stop abuzurilor bancilor!

La randul sau, Violeta Vasilioglu, liderul clientilor nemultumiti ai BCR, a declarat joi pentru incont.ro ca modificarile aduse OUG 50/2010 in Camera Deputatilor lasa contractele bancare in vigoare in vid legsilativ, iar decizia este una anticonstitutionala.

"Daca numai clientii noi vor putea sa beneficieze de conditiilor OUG 50 si clientii care au contracte in vigoare, nu, atunci, acest lucru inseamna ca unii sunt mai egali in drepturi decat altii, iar acest lucru este impotriva drepturilor stabilite prin Constitutie", a explicat Violeta Vasilioglu.

Discutiile pe OUG 50, amanate;coalitia nu a ajuns la un acord privind neaplicarea la creditele vechi

Coalitia nu a ajuns inca la un acord privind propunerea PDL de a neaplicare a OUG 50 la creditele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, a spus deputatul PSD Viorel Stefan, pentru a motiva o noua amanare a sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci din lipsa de cvorum.

La momentul inceperii sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci, convocata pentru joi, ora 10:00, cu scopul continuarii discutiilor privind OUG 50, in sala se aflau doar 11 deputati, desi pentru a intruni cvorum este necesar sa fie prezenti minim 20 de deputati.

Potrivit deputatului PDL Nicolae Bud, unul dintre secretarii Comisiei de Buget, Finante si Banci, la sedinta au fost prezenti patru membri PNL, doi membri PSD, trei membri PDL si cate un deputat de la UDMR si minoritati.

"Nu am reusit sa reunim cvorumul, fapt pentru care va rog sa fiti de acord sa reluam dezbaterile in prima sedinta care va avea loc in conformitate cu programul aprobat pentru saptamana viitoare. In mod normal ne revedem marti dupa-amiaza si reluam dezbaterile de unde am ramas ieri", a declarat Viorel Stefan.

El considera ca deputatii din coalitia de guvernare au lipsit de la sedinta de joi intrucat amendamentul propus de PDL nu a fost discutat inca in cadrul coalitiei.

"Minoritatile, ati vazut reactia publica, nu sunt de acord, UDMR s-ar parea ca nu s-a pozitionat inca foarte clar si atunci a lipsit de la sedinta de astazi pentru a amana dezbaterea pentru saptamana viitoare, ca sa aiba timpul necesar ca in sedinta de luni a coalitiei sa convina asupra unei pozitii clare", a spus Stefan.

Intrebat de ce nu au participat la sedinta mai multi deputati de la PSD si PNL, Stefan a raspuns ca obligatia asigurarii cvorumului revine parlamentarilor de la guvernare.

Deputatul PDL Adrian Nitu a citit, marti, in cadrul sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci, un amendament in care se spunea ca prevederile OUG 50 nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu exceptia a contractelor cu durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare si dispozitiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 si 2, articolelor 66-69 si 70-71.

"Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clientilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonantei de urgenta", potrivit amendamentului PDL.

In ceea ce priveste contractele de creditare vechi care au fost deja modificate prin acte aditionale, amendamentul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia cazului in care creditorul notifica consumatorul in caz contrar.

Deputatii nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta acestui amendament, discutiile fiind aprinse, in conditiile in care reprezentantii PSD si PNL nu au fost de acord cu aceste prevederi si au insistat ca reprezentantii BNR, Ministerul Finantelor si PDL sa spuna clar ca sustin neaplicarea la contractele de creditare in derulare.

Ulterior, sedinta de miercuri s-a amanat din nou pentru joi.