Persoanele fizice vor putea plati in numerar 10.000 lei la cumpararea de case si masini
Finantele au eliminat din proiectul de lege privind platile in numerar interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu banii jos si au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumparare, la fel ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice.
"O modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora. In acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. In cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi", potrivit comunicatului Ministerului Finantelor Publice.
Secretarul de stat Dan Manolescu: "A fost o propunere ca in zona tranzactii imobile si cu autovehicule sa existe totusi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care exista in general pentru tranzactii intre persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru ca sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare si ar trebui sa fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzactiile sa se faca totusi prin instrumente de plata fara numerar". El a aratat ca la acest tip de tranzactii pot exista probleme si un astfel de plafon ar rezolva unele inconveniente care pot aparea in cazul unor tranzactii efectuate in zona rurala.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marti ca plafonarea platilor in numerar este o masura "foarte buna" pe care intentioneza sa o duca pana la capat.
"Se stie ca plafonarea platilor in numerar reduce evaziunea, reduce spalarea banilor si toate operatiunile negative corelate", a explicat Petrescu.
La inceputul anului, MFP a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei. Aceasta prevedere urma sa fie valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprindea toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut o pozitie critica fata de unele prevederi, declarand ca limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii".
Isarescu a opinat atunci ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate. De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme. Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice urma sa fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si sa fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice. In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.
Proiectul de lege publicat miercuri de MFP prevede pastrarea plafoanelor din prezent, fara a le reduce la 2.000 de lei. Totodata, a fost extinsa limitarea platilor in numerar, in cadrul plafonului de 5.000 lei/persoana si 10.000 lei pe zi, si la alti operatori economici decat persoane juridice, precum persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.
De asemenea, noul proiect prevede, ca o noutate, exceptarea de la aplicarea plafonului de incasari in numerar stabilit de lege de catre firme persoanelor fizice, respectiv de la interdictia de fragmentare a incasarilor si a livrarilor/prestarilor de servicii, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, cu conditia sa existe contractele de vanzare-cumparare care prevad o astfel de modalitate de vanzare, respectiv de incasare a sumelor.
Firmele vor avea posibilitatea sa restituie persoanelor fizice sumele in numerar, indiferent de nivelul acestora, in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice sau neprestarii de servicii catre acestea, in conditiile in care la data restituirii persoanele declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar.
"In ceea ce priveste relatia operatori economici - persoane fizice, in actuala forma a proiectului de lege, plafonul de incasari in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primirea de imprumuturi sau alte finantari, a fost majorat la 5.000 lei/persoana/zi, fata de 2.000 lei/persoana/zi propus in varianta anterioara a proiectului de lege. Si in cazul platilor in numerar efectuate de operatorii economici catre persoanele fizice reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, fata de 2.000 lei/persoana cat era in varianta anterioara",potrivit comunicatului MFP.
Nivelul prevazut al amenzilor in cazul nerespectarii plafoanelor a fost crescut in noul proiect cu cinci puncte procentuale, de la 20% la 25% din suma incasata sau platita care depaseste plafonul pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei. In schimb, au fost pastrate nivelurile amenzilor pentru acordarea de catre operatorii economici a unor avantaje clientilor la efectuarea de plati in numerar, fiind cuprinse intre 3.000 de lei si 4.500 de lei.