Parlamentul a adoptat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe 2018. Care sunt prioritățile Guvernului anul viitor
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptat, vineri, de plenul Parlamentului. În favoarea proiectului bugetului de stat au votat 255 parlamentari, iar 95 au fost împotrivă.
Plenul Parlamentului a votat, de asemenea, și proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018. În favoarea proiectului au votat 255 de parlamentari, iar 90 au fost împotrivă.
Premierul Mihai Tudose a mulţumit Parlamentului pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2018, precizând că acesta va fi aplicat, iar "rezultatele nu vor întârzia să apară".
"Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru votul de astăzi şi pentru încrederea pe care ne-o acordaţi nouă, Guvernului, şi pentru încrederea pe care o aveţi în noi, în toţi. Împreună cu Parlamentul, vom aplica acest buget, iar rezultatele nu vor întârzia să apară", a declarat Tudose, în plenul Parlamentului.
Totodată, şeful Executivului a mulţumit colegilor săi pentru eforturile depuse în aceste două săptămâni.
"Vreau să le mulţumesc şi celor care au depus amendamente corecte, normale, de bun simţ. Le vom avea în vedere, dacă pe parcursul anului viitor vom avea resurse suplimentare pentru a le implementa", a mai spus Tudose.
Guvernul a construit bugetul pentru 2018 pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei, potrivit unui comunicat al Executivului.
La adoptarea bugetului în Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat că priorităţile Executivului rămân Sănătatea, Educaţia, și Infrastructura.
"Creşterile sunt de 17% - Sănătate, 16% - la Educaţie, iar pe Investiţii - o creştere cu 42% faţă de 2017. La Agricultură, domnul Daea, am alocat în plus bugetului 23,6%, agricultura fiind unul dintre principalele motoare de creştere anul acesta şi încă o dată vă mulţumesc pentru eforturi", a spus Tudose.
Ţinta Guvernului în materie de absorbţie a fondurilor europene în 2018, a arătat el, o reprezintă suma de 28,4 miliarde de lei.
Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de Ministerul Finanţelor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.
Conform documentului, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro.
Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%.
În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.
Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.
Pe acelasi subiect: