Rezultatul alegerilor din Grecia din 6 mai si inflamarea crizei din sistemul bancar spaniol au pus capat rezistentei manifestate de moneda euro pe pietele valutare in ultimii doi ani. 

Euro s-a depreciat cu 6,6% fata de dolar in luna mai, cea mai abrupta scadere din ultimele opt luni, si se tranzactioneaza in apropierea minimului ultimilor doi ani. 

Moneda unica a revenit usor vineri si luni, in principal datorita datelor dezamagitoare privind somajul din SUA, insa fondurile de hedging pariaza masiv pe noi deprecieri ale euro, potrivit datelor Commodity Futures Trading Commission din SUA, citate de Financial Times. 

Numarul pozitiilor scurte pe euro, prin care investitorii anticipeaza scaderi, a crescut saptamana trecuta cu peste 13.000, iar volumul contractelor care pariaza pe declinul monedei unice este cu peste 200.000 mai ridicat fata de numarul pozitiilor lungi, prin care sunt asteptate cresteri. Datele nu precizeaza valoarea tranzactiilor.

Moneda euro s-a apreciat si marti pe pietele valutare, urcand peste pragul de 1,25 dolari, datorita sperantelor ca liderii europeni vor anunta in urmatoarele zile o strategie decisiva de solutionare a crizei din zona euro.

Sursa: Mediafax