Redam integral comunicat Parchetului Inaltei Curii de Casatie si Justitie (PICCJ):

"In conformitate cu dispozitiile art. 109 al. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, si ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curtii Constitutionale, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului Romaniei – Camerei Deputatilor, declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administratie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, deputat in Parlamentul Romaniei sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

In cauza exista indicii ca numitul Dobre Victor – Paul a solicitat invinuitului Manoloiu Constantin, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, sa intocmeasca un inscris in care s-a consemnat ca “Ministerul Administratiei si Internelor nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente”, in condițiile in care tocmai acest minister, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a fost indrituit de Guvernul Romaniei prin H.G. nr.682/07.07.2012 sa selecteze și sa prelucreze datele privind cetatenii cu drept de vot, sa le tipareasca și sa le puna la dispozitia primarilor.

Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis catre Curtea Constituționala inscrisul intocmit de catre invinuitul Manoloiu Constantin, fara a exista o solicitare in acest sens din partea instantei de contencios constitutional.

Intrucat la data savarsirii faptelor pentru care procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu, numitul Victor Paul Dobre avea calitatea de ministru delegat pentru Administratie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, deputat in Parlamentul Romaniei in Parlamentul Romaniei, s-a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale.

In cauza s–a retinut ca, prin indeplinirea defectuoasa, cu stiinta, a atributiilor de serviciu a fost cauzata o tulburare insemnata bunului mers al institutiilor cu atributii in evidenta persoanelor cu drept de vot si au fost afectate grav acele relatii sociale a caror normala desfasurare si dezvoltare nu este posibila fara indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici sau alti functionari".