Unde se afla?

Daca te uiti cu mare atentie pe harta, o sa poti observa Luxemburgul situat intre Belgia, Franta si Germania.

Are o populatie care depaseste cu putin o jumatate de milion de locuitori si care ocupa aproximativ 1.609 de kilometri patrati pe intreaga tara. Este un stat atat de mic, incat tara si-a denumit capitala tot Luxemburg.

Are o limba oficiala proprie abia din 1984, Lëtzebuergesch (luxemburgheza) devenind limba oficiala pentru cetatenii nativi din Luxemburg.

Franceza si germana sunt si ele limbi oficiale, iar engleza este des folosita in afaceri, mai ales in sectorul bancar.

Este cea mai stabila tara din Europa, din punct de vedere politic.

Din 1995 si pana in prezent, Jean Claude Juncker este prim-ministrul Luxemburgului, acesta devenind politicianul care conduce un guvern european de cel mai mult timp.

Marele Duce al Luxemburgului, Henri, este cel care are ultimul cuvant de spus in guvern si totodata are autoritatea de a dizolva parlamentul daca doreste. In ultimii ani, Marele Duce s-a distantat de puterea legislativa, dar inca detine control complet asupra guvernului.

Are cel mai mare PIB per capita din lume.

PIB-ul pe cap de luxemburghez depaseste 100.000 de dolari si este cel mai mare din lume. Nici nu este de mirare, avand in vedere numarul mare de institutii bancare la o poluatie atat de mica. Numai America are mai multe fonduri de investitii ca Luxemburgul.

Dar are si datorii. Multe.

Datoria Luxemburgului se poate cuantifica astfel - 3,76 milioane de dolari de persoana. Asta inseamna ca este de 84 de ori mai mare decat datoria per capita din America. Cum este posibil acest lucru? Poate pentru ca…

Statul suporta salariile mari, iar guvernul are cheltuieli prea mari.

O invatatoare primeste un salariu in jur de 100.000 de dolari pe an. In primele sase luni ale anului 2011, cheltuielile guvernului au crescut cu 8,3%, ajungand la 8,4 miliarde de dolari. Standardul de viata din tara ramane inalt si nu se face prea mare lucru pentru a reduce cheltuielile sau datoriile.

Pentru a face fata problemelor financiare publice, taxele s-au marit nesemnificativ. Pe perioada crizei, guvernul a decis sa majoreze doar cu un procent taxele cetatenilor cu situatie financiara buna. Acest lucru nu s-a prea vazut, insa, in reducerea datoriei publice.

Din motive variate, populatia Luxemburgului este alcatuita mai mult din straini.

44% din populatia tarii este formata din straini, iar alte 25% vin zilnic din tarile din jur pentru a munci aici. Doua dintre motivele pentru care strainii vin in Luxemburg sunt faptul ca taxele nu sunt prea mari, iar guvernul suporta multe din cheltuieli.

Luxemburgul este, totodata, cunoscut pentru bancile sale foarte stabile. Se spune ca liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il, a tinut miliarde de dolari in aceasta mica tara din Europa.

Faptul ca este un stat sigur, atrage multi imigranti. Dar nu toti sunt fericiti. Desi are un nivel de trai foarte ridicat, Luxemburgul este tara europeana cu rata cea mai mica de fericire. Are acelasi Indice Global de Fericire ca si Sudanul. Si nu este in razboi cu nimeni...

Poate asta explica de ce luxemburghezii au o problema cu bautura.

Luxemburghezii cumpara mai multe tigari si alcool de persoana decat in oricare alta tara din lume. Populatia consuma 84,4 litri de bere pe an, iar berea constituie doar 14% din alcoolul consumat in Luxemburg. De aici rezulta ca, in medie, luxemburghezii beau 603 litri de alcool pe an. Este destul pentru a uita de problemele vietii si, totodata, de datoriile statului… 

Citeste si:

“Mainhattan” sau inima financiara a Europei. Nu te-ai fi gandit ca in acest oras se fac banii continentului

Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci 

Ai vrea sa te muti la Oslo, Zurich sau Geneva? S-ar putea sa nu-ti permiti. Cele mai scumpe 20 de orase din lume