OTP Bank demarează creditarea în programul ”Noua Casă”. Ce condiții oferă banca
OTP Bank
OTP Bank România începe activitatea de creditare pentru programul naţional Noua Casă, în urma semnării protocolului de colaborare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a anunţat banca.
OTP Bank va acorda credite pentru achiziţia de locuinţe oferind dobândă variabilă de 2% + IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor), fără comision de analiză sau de administrare pentru dosarele de credit. Programul Noua Casă implică însă un comision de gestiune pentru garanţia acordată de stat, în valoare de 0,40% în prezent şi care este plătit de client proporţional cu procentul de garantare de care beneficiază.
"Ca bancă universală avem responsabilitatea de a pune la dispoziţia clienţilor noştri o ofertă completă de produse şi servicii bancare, iar programul Noua Casă este unul esenţial. Într-un context economic încă sensibil, în parteneriat cu FNGCIMM, vom susţine prin acest program şi achiziţia de noi locuinţe şi ne bucură faptul că putem să oferim în continuare condiţii optime de creditare", a declarat Roxana Hidan, director general adjunct, Coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România.
Conform celor mai recente modificări aduse acestui program, avansul minim pentru Noua Casă este stabilit în funcţie de valoarea imobilului şi categoria în care se încadrează locuinţa. Astfel, avansul este de minimum 5% din preţul de achiziţie pentru toate categoriile de locuinţe în cazul în care valoarea imobilului este de maximum 70.000 euro (echivalent în lei). În acest caz, suma maximă a creditului acordat de bancă este de 66.500 euro (echivalent în lei), iar garanţia statului este de 50%.
În acelaşi timp, pentru imobile noi sau consolidate, dacă valoarea imobilului este cuprinsă între 70.001 euro şi maximum 140.000 euro (echivalent in lei), avansul va fi de minimum 15% din preţul de achiziţie. În acest caz, suma creditului este cuprinsă între minimum 59.501 euro şi maximum 119.000 euro (echivalent în lei), iar garanţia statului este de 60%.
Banca oferă şi exemplele de calcul. Astfel, pentru un credit în valoare de 300.000 lei, pentru o perioadă de 30 de ani, clientul va avea: dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobândă de 2% + IRCC 2,41%), comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanţiei; dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%; rata lunară:1.504 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale); costul total al creditului: 241.460 lei; valoarea totală plătită: 541.460 lei.
În schimb, pentru un credit Noua Casă în valoare de 500.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, exemplul de calcul indică: dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobânda de 2% + IRCC 2,41%); comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanţiei; dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%; rata lunară: 2.507 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale); costul total al creditului: 402.433 lei; valoarea totală plătită: 902.433 lei.
OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală.
Pe acelasi subiect: