Orban: ”Două agenţii extrem de importante au menţinut ratingul României, este o mare victorie a Guvernului. Nu există discuţii cu FMI pentru un acord”
Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că menţinerea ratingului de ţară al României de către agenţiile Fitch şi Moody's reprezintă "o mare victorie" a Guvernului pe care îl conduce.
"Vreau să punctez faptul că două agenţii de rating, extrem de importante, Fitch si Moody's, au anunţat menţinerea ratingului de ţară al României. Este o mare victorie a Guvernului pe care îl conduc. Această menţinere a ratingului garantează faptul că România este pe un drum bun, iar în punctele de vedere prezentate public de agenţiile de rating se arată foarte clar că menţinerea ratingului de ţară are la bază politicile Guvernului, responsabilitatea în alcătuirea şi execuţia bugetului, politicile de dezvoltare economică. Faptul că cele două agenţii au menţinut ratingul de ţară al României asigură menţinerea unei percepţii corecte asupra României la nivelul sistemului financiar-bancar, la nivelul investitorilor. De asemenea, garantează capacitatea României de a se împrumuta la dobânzi mici, garantează pentru fiecare companie din România un acces mai favorabil la tot ceea ce înseamnă procesul de creditare şi menţine România ca o ţară de destinaţie pentru investiţii, în care investitorii pot să învestească cu încredere", a afirmat Orban, potrivit Agerpres.
El a adăugat că nu există discuţii cu Fondul Monetar Internaţional privind un eventual acord.
"Nu există acest bau-bau. (...) Eu m-am referit foarte clar la evaluarea FMI care a îmbunătăţit perspectivele pentru economia românească şi întrebat fiind 'Intenţionaţi să aveţi un acord cu FMI?' am spus că nu există deocamdată nicio discuţie cu FMI privitor la acest acord. Doar la următoarea întrebare am răspuns că nu există numai acordul care este cunoscut, un acord care îţi impune anumite restricţii, există şi un tip de acord cu FMI în care, până în limita a 2 miliarde, ei îţi oferă un credit fără condiţii pentru a finanţa deficitul bugetar, dar deocamdată nu avem nevoie nici măcar de un astfel de acord", a susţinut prim-ministrul.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă.
Potrivit agenţiei de evaluare, ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria "BBB". Însă acestea puncte tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mari comparativ cu ale altor ţări.
Agenţia de evaluare prognozează că economia României se va contracta cu 5% în 2020, o performanţă mai bună faţă de o contracţie medie de 6,7% pentru celelalte ţări din categoria "BBB", graţie unor investiţii mai puternice. Fitch este de părere că măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie (care ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020) au fost eficiente în limitarea impactului negativ asupra micilor companii şi a gradului de ocupare, dar presiunile în jos vor persista având în vedere reapariţia coronavirusului. Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea uşor în 2022.
Pe acelasi subiect: