Olteanu, BNR: Bancile s-ar putea intoarce la activitatea de creditare. Au nevoie sa faca profit
Bancile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, intrucat resursele potentiale s-au ingustat, cu toate dificultatile si riscurile existente in piata, in special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi sustinute de politici publice.
"Premisa reala a curateniei in bilanturile bancilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilant - n.r.) va fi data de presiunea economiei reale, nu neaparat o presiune a cererii de credite (...), cat nevoia bancilor de a face profit. Resursele potentiale de profit ale bancilor s-au ingustat, cel putin zona de trezorerie e mult mai putin usor de folosit decat a fost in perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scazut semnificativ in acesti ani si atunci evident e posibil ca bancile sa se intoarca catre activitatea traditionala de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase si sa incerce sa obtina profitul de acolo", a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la conferinta Mediafax Talks about Banking.
El a aratat ca reluarea activitatii de creditare va fi insotita de dificultati, asumare de riscuri, provocarea lipsei de capitalizare a companiilor din Romania, dar si de "sansa pe care o avem de derulare a unor politici publice".
"Din numeroasele politici publice de incurajare a creditarii din alte tari - luam ca exemplu Marea Britanie - singura care a functionat in mod efectiv, in special pentru IMM-uri, a fost cea a garantarii creditelor. Exista si in Romania mecanisme care au fost construite, care pot fi ameliorate, astfel incat sa se sprijine aceasta reducere a poverii riscurilor pe care bancile si le asuma atunci cand crediteaza IMM-uri", a spus Olteanu.
Intrebat daca banca centrala va mai reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), el a precizat ca BNR are aceasta intentie pe termen scurt si mediu, in special, dar numai cand realitatea lichiditatii din piata o va permite.
"Avand cu atat mai mult acest obiectiv al aderarii la zona euro pe termen mediu, e clar ca va trebui sa ajungem acolo cu un nivel al RMO, printre altele, compatibil cu cel din zona euro, care e de ordinul zecimalelor. De aceea, e de asteptat ca in continuare va exista lichiditate in piata care sa nu impiedice bancile sa acorde credite", a precizat viceguvernatorul.
El admite ca nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro si 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru banci, care se regaseste in costul creditarii, insa considera ca nu reprezinta un impediment semnificativ al creditarii in lei.
"Dar exista interes pe termen mediu, este si anuntul, angajamentul, intentia noastra (a BNR - n.r.) de a continua reducerea rezervelor minime atunci cand conjuncture de piata o sa ne incurajeze", a punctat Olteanu.