Desi a inceput de la munca de jos, ca vanzator sau animator prin baruri, Silvio Berlusconi a reusit, in cativa ani, sa domine in topurile miliardarilor.

Daca in anii ’60 a intrat in lumea afacerilor cu o firma de contructii, in anii ’70 a cumparat un grup local de statii de televiziune, pe care avea sa-l transforme ulterior in cel mai puternic trust de presa din Italia.

Prin intermediul companiei sale de investitii Fininvest, Berlusconi controleaza grupul de presa Mediaset, care este si cea mai valoroasa afacere pe care o are, care a crescut odata cu popularitatea detinatorului.

Dar daca in urma cu 5 ani, actiunile grupului atinsesera apogeul, titlurile au scazut cu mai mult de 60% doar in acest an si continua sa cada de la anuntarea demisiei.

Cealalata investitie majora a lui Berlusconi este holdingul Mediolanum, cu afaceri in asigurari si banci. Actiunile companiei sunt, de asemenea, in cadere libera, ceea ce a facut ca averea fostului premier sa scada de la 7,8 miliarde de dolari, in martie, la aproape 6 miliarde, estimate zilele trecute.

Astfel, daca in 2000, averea politicianului italian ajunsese la apogeul de 12,8 miliarde de dolari, Berlusconi a inceput sa piarda bani o data cu alegerea pentru a doua oara in fruntea Guvernului, bani pe care nu i-a mai recuperat niciodata.