Museo de la Moda, din Santiago de Chile, a platit 192.000 de lire sterline pentru rochia neagra de tafta care a provocat un mic scandal cand Diana a purtat-o la un eveniment caritabil, in 1981. Unii au considerat-o prea indrazneata pentru o tanara de 19 ani, care urma sa devina sotia mostenitorului coroanei. Insa publicul a adorat-o imediat.

"Cred ca e atat de speciala, pentru ca e legata de inceputul povestii printesei. Este momentul cand a aparut cu adevarat pe scena publica. O sfioasa profesoara de la scoala de asistente medicale se transforma intr-un simbol al elegantei", spune Kerry Taylor, reprezentant casa de licitatii.

Diana Spencer a platit pentru rochie 517 lire sterline designerilor britanici David si Elizabeth Emanuel. Mult timp s-a crezut ca rochia se pierduse. In saptamanile care au precedat casatoria ei cu Charles, Diana slabise atat de mult incat a trimis rochia inapoi, ca sa fie modificata. Pana la urma, designerii au creat o alta tinuta. Au pastrat insa si originalul, dar uitasera de el, redescoperindu-l abia recent.

"Cand a purtat aceasta rochie, era plina de speranta si optimism in privinta noii sale vieti. Si, stim cu totii, sfarsitul a fost foarte trist. Asa ca rochia si bluza de logodna au o importanta aparte pentru noi", adauga Kerry Taylor.

De asemenea, a fost scoasa la licitatie si bluza purtata de Lady Diana la sedinta foto pentru portretul oficial de logodna, in 1981. Pretul estimat: intre 10.000 si 15.000 de lire sterline.