Nici datoria SUA nu mai este o investitie sigura. Randamentul titlurilor pe 10 ani a atins un minim istoric
Randamentul titlurilor pe zece ani emise de Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renuntand la plasamente pe bursa pentru datoria statului american, considerata printre cele mai sigure investitii din lume.
Randamentul a coborat joi la 1,9872%, pentru prima data incepand cel putin din anii '60, potrivit datelor Rezervei Federale din St. Louis. Pentru perioada anterioara, datele de comparatie sunt nesigure, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Scaderea a avut loc in contextul datelor economice mai slabe decat asteptarile anuntate de Rezerva Federala din Philadelphia. Raportul a oferit una dintre primele imagini asupra evolutiei economiei SUA in august si a amplificat temerile din ultima perioada.
Chiar daca randamentele au revenit ulterior peste de 2%, declinul sub acest nivel sublinieaza faptul ca investitorii, consumatorii si institutiile financiare se afla tot mai mult intr-o piata dominata de dobanzi extrem de mici, cu implicatii majore pentru companii si populatie.
"Cred ca piata lasa de inteles ca randamentele in urmatorii ani vor fi semnificativ mai mici decat in ultimii 10-20 de ani", a afirmat Rick Rieder, director de investitii la unul dintre fondurile de investitii ale companiei BlackRock.
Profesorul Roger Ibbotson, de la Yale School of Management, care a cercetat date referitoare la randamentele obligatiunilor pe zece ani ale SUA incepand din anii '20, a declarat ca acesta nu s-a mai aflat sub 2% din aprilie 1950. Minimul a fost atins in 1942, de 0,92%, afirma profesorul.
Randamentul titlurilor pe zece ani a atins un maxim record de 3,725% in februarie.
Citeste si
Romania are de trei ori mai mult aur decat Bulgaria
25 de companii grecesti spala sute de milioane de euro pe an pentru mafia bulgara