In context, analistul citat estimeaza ca Romania ar putea inregistra, in 2017, un deficit fiscal de 3,4% din PIB, dar subliniaza, totodata, ca deficitele fiscale ale tarii au fost, in general, mai mici decat previziunile institutiilor financiare internationale.

"Alegerile generale care au avut loc la 11 decembrie 2016 au dus la formarea unui nou guvern de coalitie. Pe fondul unei politici de relaxare fiscala semnificativa urmarita atat de precedentul guvern Social Democrat cat si de guvernul de tehnocrati, ne asteptam ca politica fiscala sa ramana relaxata. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra finantelor publice si datoriei, si va avea, prin urmare, un potential negativ asupra ratingului", a spus Mathias Angonin.

Acesta sustine ca deficitul fiscal ar putea sari, in 2017, de 3%, urcand la 3,4% din PIB.

"Deficitul fiscal va oscila in jurul valorii de la Maastricht, de 3% din PIB, beneficiind de cooperarea cu institutiile supranationale, care ar trebui sa limiteze o noua deteriorare, dar ne asteptam ca deficitul fiscal sa treaca de aceasta limita in 2017, si sa ajunga pana la 3,4% din PIB. De-a lungul ultimilor ani, cu toate acestea, deficitele fiscale ale Romaniei au fost, in general, mai mici decat previziunile institutiilor financiare internationale", a afirmat Mathias Angonin.

Acesta a mai precizat ca perspectiva asociata ratingului Baa3 al Romaniei este pozitiva, reflectand progresele semnificative in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, care, in opinia agentiei, au redus vulnerabilitatea economiei la socurile externe si au deschis calea pentru o crestere economica robusta.

Cele mai importante masuri de ordin fiscal care se aplica in 2017 sunt reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanti, a taxei pe stalp, a timbrului de mediu, eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru plata contributiilor sociale, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei etc.

De asemenea, la inceputul acestui an a fost modificat regimul de impozitare pentru IMM-uri, cotele de impozitare fiind acum de 1% si 3%, in functie de numarul de salariati. pe de alta parte, plafonul pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor a crescut de la 100.000 euro la 500.000 euro.