BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, Deutsche Bank, lider in Germania, si banca americana Morgan Stanley se numara printre institutiile financiare ale caror ratinguri pe termen lung si scurt ar putea fi revizuite la cel mai redus nivel atins vreodata, a anuntat Moody’s la inceputul acestui an, potrivit Mediafax.

Retrogradarile, care ar urma unor masuri asemanatoare luate anul trecut de Standard&Poor’s si Fitch, ar putea eroda profiturile bancilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea sa se imprumute de la fondurile de investitii de pe pietele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor.

Fara acces la finantare din surse private, bancile sunt nevoite sa vanda active si sa restranga creditarea. "As vrea sa pot spune ca opiniile agentiilor de rating nu mai conteaza, dar din nefericire conteaza", a declarat Philippe Bodereau, director la Pacific Investment Management, cea mai mare companie de investitii in obligatiuni la nivel mondial.

El a aratat ca este un pas inapoi pentru banci, avand in vedere ce progrese au facut pentru a deveni mai sigure si mai transparente.

Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat bancilor din regiune imprumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, in doua operatiuni fara precedent, dar creditele catre companiile din afara sectorului financiar au scazut in aprilie cu 0,17%.

Analistii anticipeaza ca economia zonei euro a intrat in recesiune in primul trimestru, criza datoriilor fortand guvernele sa reduca cheltuielile.

Moody’s a anuntat in ianuarie ca va modifica sistemul de atribuire a ratingurilor pentru bancile si companiile europene care efectueaza operatiuni cu instrumente financiare la novel mondial, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, incetinirea cresterii economice si reglementarile Basel III referitoare la capital.

In aprilie, Moody’s a precizat ca retrogradarile vor incepe in prima parte a lunii mai cu reevaluarea bancilor italiene. Ulterior, vor fi analizate bancile din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie si Germania.

Printre acestea se vor numara si giganti ca UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din Elvetia, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania si Morgan Stanley din SUA, proprietarul celei mai mari companii de brokeraj din lume, ar putea fi retrogradate cu trei trepte.

Ratingurile JP Morgan, cea mai mare si profitabila banca americana, Goldman Sachs Group, a cincea ca marime din SUA, si HSBC, cea mai mare din Marea Britanie, ar putea fi reduse cu doua trepte.

Moody’s ar putea cobori cu doua trepte ratingurile pentru datoriile pe termen scurt ale Bank of America (SUA), Barclays si Royal Bank of Scotland, ambele din Marea Britanie, ceea ce ar putea impiedica unele fonduri de pe piata monetara se le acorde imprumuturi.