Compania britanica Ladbrokes, care e lider mondial in pariuri, il coteaza pe Mircea Cartarescu mult in fata unor scriitori de renume precum Salman Rushdie sau Amos Oz - pe un onorabil loc 11 cu o cota de 21 la unu.

Cartarescu nu e in carti doar la Ladbrokes. O alta casa internationala de pariuri Unibet il plaseaza acum pe scriitorul nostru cu o cota de 40 la 1. De ieri pana azi Mircea Cartarescu a urcat pe Unibet cateva zeci de pozitii. Aici il regasim si pe Andrei Plesu in cursa pentru Nobel.

Aaadar, listele de pariuri se fac dupa o analiza atenta a pietei. Pana si zvonurile sunt luate în considerare. Tot astfel se stabilesc si cotele.

Totul pleaca de la Academia Suedeza care trimite scrisori catre aproape 700 de organizatii si persoane pentru a face nominalizari pentru premiul Nobel in literartura. Propunerile sunt examinate si triate si intr-un final ramin citeva zeci din care se aleg in ultima faza 5.

Criticul Dan C. Mihilescu spune ca sunt sanse mici ca cei doi scriitori români sa obtina trofeul din cauza politizarii premiilor.

Lista castigatorilor din anii trecuti confirma aceasta tendinta. Sa ne gandim numai la Herta Muller, care a primit premiul ca dizidenta romanca si nu ca cetatean german. Castigatorul va primi 10 milioane de coroane suedeze, o medalie de aur si o diploma Nobel.