"Cota unica se va mentine anul acesta cu siguranta. S-a discutat foarte clar ca acea cota de 16% pe profit va ramane, tocmai pentru ca este o impozitare simpla si are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat si despre cota diferentiata, dar despre niste cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se va mentine cota unica in 2014", a spus Petrescu, potrivit Mediafax.

Programul de guvernare prevede introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial, cu cote de 8%, 12% si 16 %.

Ministrul Finantelor a explicat ca relaxarea fiscala pentru cei cu venituri mici nu se poate aplica daca nu exista un spatiu bugetar, intrucat exista o legea care prevede ca "daca iei ceva din buget trebuie sa pui ceva la loc".

"In aceste limite se discuta despre o relaxare fiscala pentru persoane fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxa unica de 16% ramane pentru firme", a continuat Petrescu.

Aceeasi filozofie se aplica si in cazul reducerii CAS cu cinci puncte procentule si a neimpozitarii profitului reinvestit, masuri pentru care se realizeaza in acest moment diferite scenarii si analize.

"Din cate stiu, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie, deci pe sase luni, va avea un impact bugetar de circe 2 miliarde lei", a mai spus Petrescu.

Noul ministru al finantelor nu este de acord cu o amnistie fiscala, chiar daca o astfe de masura ar aduce venituri suplimentare la buget pe termen scrut, aratand ca astfel de practici slabesc conformare voluntara pe termen mediu si lung.

"Daca vrem sa avem o crestere a colectarii pe termen mediu si lung, sa fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeana, va fi nevoie de foarte multe reforme si de foarte mult timp ca sa facem asta in mod sustenabil", a adaugat Petrescu.